Alžir: Jedan putnik preživio pad aviona

Avion tipa Hercules C-130 je prevozio 99 putnika, među kojima su bili vojnici i članovi njihove porodice, te četiri člana posade (AP)

Pri padu vojnog transportera u Alžiru poginulo je 77 osoba, dok je jedna preživjela sa teškim povredama, saopćilo je večeras Ministarstvo odbrane Alžira, a prenose agencije.

“Prilikom pada poginulo je 77 ljudi, a jedna osoba preživela je sa teškim povredama i prebačena je u vojnu bolnicu u regiju Konstantin”, prenosi AFP saopćenje Ministarstva.

RIA Novosti navodi da je među poginulima mnogo žena i djece.

Prema saopćenju, poginulo je svih 74 putnika i četiri člana posade, što je, podsjeća AFP, mnogo manji broj žrtava nego što je prvobitno izvještavano – 103.

Francuska agencija dodaje da za sada nema objašnjenja za toliko veliku razliku u podacima.

I djeca među poginulim

Spasioci su danas pronašli jednog preživjelog putnika alžirskog vojnog transportnog aviona koji se srušio u planinskom području pokrajine Oum El-Bouagh, izjavio je za državni radio zvaničnik civilne zaštite Farid Nechad.

“Pronašli smo jednog preživjelog i nastavljamo potragu. U ovoj oblasti veoma je težak pristup”, izjavio je pukovnik Nechad, ne iznoseći detalje.

Alžirski vojni transportni avion srušio se danas u planinama na istoku Alžira.

Do sada je u olupini pronađeno 57 tijela, a među njima ima i djece. 

Loši vremenski uvjeti

Pukovnik Lahmadi Bouguern, glasnogovornik istočne vojne oblasti, rekao je državnoj novinskoj agenciji da je avion pao zbog loših vremenskih uvjeta. Izjavio je da u tom regionu danima puše jak vjetar.

Avion tipa Hercules C-130 prevozio je 99 putnika, među kojima su bili vojnici i članovi njihove porodice, te četiri člana posade, saopćio je izvor informativnoj agenciji AFP.

Svjedoci u tom području su kazali agenciji Associated Press da je avion okrznuo planinu, a zatim se i srušio. 

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika proglasio je zbog nesreće trodnevnu nacionalnu žalost.

Izvor: Agencije