Ženeva: Počeo novi krug sirijskih pregovora

Druga runda mirovnih pregovora o Siriji u Ženevi počela je u ponedjeljak sastankom specijalnog predstavnika Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdara Brahimija s delegacijom Koalicije sirijskih opozicijskih i revolucionarnih snaga.

Glasnogovornik Koalicije Louay Safi je, nakon sastanka, novinarima izjavio da je neprihvatljivo da sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada nastavlja ubijati sirijski narod, a s druge strane šalje delegaciju na mirovne pregovore u Ženevi, te pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme neke konkretne korake ka rješavanju sirijske krize, prenosi Anadolija.

Istakavši da su s Brahimijem razgovarali o pokretanju procesa formiranja prijelazne vlasti u Siriji, Safi je kazao da su od UN-a zatražili da hitno zaustavi nasilje koje sirijski režim provodi u zemlji.

“Neka hitno prekinu napade barel-bombama kojima su ubili stotine ljudi u Siriji”, poručio je Safi.

Safi je dodao da bi se i Vijeće sigurnosti UN-a u narednim danima trebalo aktivirati i donijeti neke odluke o sirijskoj krizi te pozvao Rusiju da vetom ne blokira takve odluke, jer će, uprotivnom, time biti saučesnici u ubijanju sirijskog naroda.

Assad kupuje vrijeme

Naglasivši da su Brahimiju predali dva odvojena izvještaja, u kojima se navodi da sirijska režimska vojska priprema i opsade Homsa i Derae, Safi je rekao da su Sirijci u tim gradovima već mjesecima pod opsadom i da umiru od gladi.

Brahimiju je, također, dostavljen dosje od 1.000 stranica dokumentiranog nasilja sirijske vojske nad narodom u zemlji.

Na pitanje provedbe sporazuma o prekidu sukoba u Homsu, Safi je kazao da sirijska vojska izvodi napade na narod i konvoje UN-a u Homsu, da je do sada ubijeno nekoliko ljudi, a da među povrijeđenima ima i pripadnika UN-a.

Brahimi je tražio odvojene susrete s delegacijama sirijske opozicije i Vlade, a Safi je rekao da je režim prošlim pregovorima u Ženevi samo kupio vrijeme za razaranje zemlje i naroda.

Istakavši da su delegati sirijske Vlade tokom prve runde pregovora zagovarali brojna nebitna pitanja, Safi tvrdi da u toj delegaciji nije ni bilo utjecajnih pojedinaca i da je njen isključivi cilj bio da kupuje dodatno vrijeme.

Novi kontingent hemijskog oružja

U međuvremenu je Sirija u ponedjeljak poslala u inozemstvo treću pošiljku materijala za proizvodnju hemijskog oružja, a na svojoj teritoriji je uništila još dio toga materijala, objavila je međunarodna komisija koja nadzire eliminaciju hemijskog arsenala sirijskog režima, prenosi Reuters.

Sirijske vlasti već kasne više od mjesec dana u odnosu na dogovoreni rok za uklanjanje hemijskog oružja.

Zapadni diplomati kažu kako će Sirija morati slati po pošiljku svaki drugi dan, ne bi li se vratila u okvire dogovorene sporazumom sa SAD-om i Rusijom.

Zapadne sile krive vojsku predsjednika Aasada za napad bojnim otrovom u augustu prošle godine u kojem je ubijeno više stotina civila, ali vlasti tvrde da su za taj zločin odgovorni pobunjenici koji žele svrgnuti Assada.

Zajednička misija UN-a i Organizacije za zabranu hemijskog oružja objavila je kako je kontingent, otpremljen u ponedjeljak, bio na norveškom teretnom brodu, a u pratnji su bili kineski, danski, norveški i ruski brodovi.

Nova evakuacija iz Homsa

Predstavnica UN-a za humanitarne poslove Valerie Amos u ponedjeljak je pozdravila sporazum sirijskih vlasti i opozicije, kojim je za još tri dana produžen prekid vatre kako bi se ublažila humanitarna kriza u okrugu Homsa, pobunjeničkom uporištu u kojem se protekli vikend pucalo na humanitarce.

“Pozdravljam vijest da su sukobljene strane pristale humanitarnu pauzu u starome gradu Homsu produžiti još tri dana”, kazala je ona u saopćenju.

Dodala je kako su “UN i sirijski Arapski Crveni polumjesec bili namjerno odabrani kao meta” proteklog vikenda, dok su pomagali ljudima u Homsu, što je ocijenila “aspolutno neprihvatljivim”.

“Nadam se da će ovo (produženje) omogućiti da evakuiramo još civila i isporučimo još potrebne pomoći”, rekla je Amos.

Kako je javila agencija AFP, iz Homsa je u ponedjeljak izvučena nova grupa civila, blizu 300, pa je sada ukupno u četiri dana iz tog grada evakuirano blizu 1.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i gencije


Povezane

Izaslanstvo Vlade i oporbe ni nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora nisu uspjele približiti stavove o načinu zaustavljanja skoro trogodišnjeg rata u Siriji. Lakhdar Brahimi je razočaran činjenicom da su i humanitarna pitanja ostala bez dogovora. Pregovarači će se 10. veljače vratiti u Ženevu, na drugu rundu mirovnih pregovora.

Published On 31 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO