Useljeničke kvote ‘zavadile’ Švicarsku i EU

Odnosi između Evropske unije i Švicarske poljuljani su nakon referenduma na kojem su Švicarci izglasali uvođenje useljeničkih kvota za građane EU-a. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da je to „loša vijest i za Evropu i za Švicarsku”. Upozorio je na to da bi Bern mogao biti ekonomski kažnjen.

Razlika u broju glasova bila je jako mala, ali rezultat referenduma je obavezujući: Švicarska sada mora izmijeniti zakone i uvesti nove kvote na broj imigranata iz zemalja EU-a. Kao rezultat, odnos Švicarske i EU-a pogoršan je preko noći.

„Konkretno, od 1999. godine su na snazi sporazumi sa Švicarskom vezani za slobodno kretanje radnika, ali i druge elemente. Postoji i takozvana klauzula giljotine, prema kojoj će se, ako jedan element bude doveden u pitanje, u ovom slučaju solobodno kretanje radnika, sve srušiti”, izjavio je Fabius.

Švicarska ekonomija je stabilna, stopa nezaposlenosti je niska, ali država se oslanja na strane radnike – čak 25 posto stanovništva čine stranci. Dio Švicaraca tvrdi da su zbog imigranata plate smanjene, a javni sektor, posebno zdravstvo i obrazovanje, opterećen.
Referendum je inicirala desničarska Švicarska narodna stranka, a rezultat je otkrio koliko je zemlja podijeljena: u kantonima u kojima se govore njemački i italijanski jezik većina je glasala za oštrije kontrole, a u francuskim kantonima – protiv.

Izazov za evropske lidere

“Ljudi se plaše da će imigranti doći u velikom broju i uzeti im radna mjesta. Mislim da griješe”, kaže jedan Švicarac.

“Glasao sam protiv, jer se mi nalazimo u srcu Evrope. Međutim, možda je Švicarska laboratorija za Evropu, možda će se slične stvari desiti i u drugim evropskim zemljama ove godine”, kaže drugi Švicarac.

Građani su istinski uplašeni. Zabrinutost zbog imigracije sve je jača u EU-u. Stranke koje se protive EU-u stiču popularnost zahvaljujući ovom pitanju pred izbore za Evropski parlament u maju.

Ovo je izazov i za lidere EU-a. S obzirom na to da je sloboda kretanja radnika jedan od ključnih principa Unije, ne smiju dozvoliti da referendum u Švicarskoj prođe bez posljedica.

S druge strane, moraju imati na umu da milioni evropskih glasača dijele zabrinutost zbog imigracije i da bi preoštro kažnjavanje Švicaraca moglo ići naruku onima žele slijediti njihov primjer.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Evropska komisija upozorila SAD na to da bi mogla uvesti vize za njihove diplomate ako EU ne budu tretirali kao cjelinu i ukinuli vizni režim svim članicama.

Published On 05 Feb 2014

Švicarske vlasti ograničavaju pravo na socijalnu pomoć imigrantima iz EU-a “zbog nedostatka jasnoće” o tom pitanju.

Published On 17 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO