Kina: Rekordni broj žrtava ptičije gripe

Strahuje se da bi virus ptičije gripe mogao mutirati i postati prenosiv sa čovjeka na čovjeka, što bi vjerovatno pokrenulo pandemiju te bolesti (AFP)

Ukupno 31 osoba umrla je od ptičije gripe tipa H7N9 prošlog mjeseca u Kini, što je najveći broj od izbijanja epidemije, objavila je kineska vlada.

Potvrđeno je da je u januaru od virusa H7N9 oboljelo ukupno 127 osoba, saopćila je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice (NHFPC), prenosi TANJUG.

Taj broj je gotovo dostigao cifru za čitavu prošlu godinu, kada su u Kini potvrđena 144 slučaja ptičije gripe a 46 osoba umrlo, navodi AFP.

Virusi gripe su sezonski i prvi slučaj ptičije gripe kod ljudi prošle godine se pojavio u februaru, tako da epidemija nije trajala čitave prošle zime.

Strah od mutacije

Strahuje se da bi virus ptičije gripe mogao mutirati i postati prenosiv sa čovjeka na čovjeka, što bi vjerovatno pokrenulo pandemiju te bolesti.

“Karakteristike humane infekcije ptičije gripe H7N9 za sada nisu imale vidljive promjene i većina slučajeva je sporadična. Posmatranjem nismo pronašli nijedan dokaz održivog prenošenja sa čovjeka na čovjeka”, izjavio je glasnogovornik NHFCP Yao Hongwen.

I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da nema dokaza o održivom prenošenju sa čovjeka na čovjeka.

Kineski istraživači pokušavaju napraviti vakcinu protiv te bolesti i jedna od njih je prošla sigurnosne testove na životinjama, dodao je Yao.

Ali klinički testovi na ljudima još nisu počeli.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO