Katastrofalne poplave u Boliviji

U poplavama u Boliviji, izazvanim sezonskim kišama koje neprestano padaju četiri mjeseca, poginulo je najmanje 40 osoba, dok je blizu 50.000 porodica ostalo bez krova nad glavom. Humanitarne organizacije upozoravaju na to da pomoć još nije stigla do najugroženijih.

Šteta je očita: bujica je uništila sve što joj se našlo na putu. U gradu Trinidadu, u okrugu Beniju, žrtve poplava podigle su šatore uz cestu, nakon što su bile prisiljene napustiti svoje kuće.

Teresa i njena djeca ovaj improvizirani šator trenutno nazivaju domom.

“Sve smo morali ostaviti. Bujica je progutala sve što smo imali. Ništa nismo uspjeli spasiti. Nemamo gdje otići. Pogledajte, živimo uz cestu”, kaže Teresa.

Pomoć sporo stiže

Ugrožena je egzistencija desetina hiljada ljudi. Poplavljeno je najmanje 17.000 hektara obradive zemlje. Šteta koju su poplave nanijele ionako siromašnim poljoprivrednicima je nemjerljiva. Više od 100.000 grla stoke u opasnosti je od ugibanja od gladi, jer ih stočari više nemaju čime hraniti.

“Cijelo područje je u opasnosti. Ako ne dobijemo pomoć ili ne uspijemo otići u narednih nekoliko dana, ni mi ni stoka nećemo preživjeti”, žali se stočar Miguel Villavicencio.

Vlada je proglasila vanredno stanje širom Bolivije, ali hrana i druge vrste pomoći veoma sporo stižu do onih kojima su najpotrebnije.

Prognoze nisu ohrabrujuće: meteorolozi najavljuju da će obilne kiše u pojedinim dijelovima ove andske zemlje padati još najmanje mjesec dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO