Iran tvrdi da je ispitao dvije nove rakete

Iran je zadnjih godina razvio veliki balistički program, koji zabrinjava zapadne zemlje i Izrael (Reuters)

Iranski ministar obrane Hossein Dehghan je izjavio je da je Iran “uspješno ispitao” dvije nove rakete uoči 35. obljetnice pobjede Islamske revolucije, prenijela je službena agencija Irna.

“Novi naraštaj balističkih raketa s rasprskavajućom glavom, raketa Bina zemlja-zemlja i zrak-zemlja s laserskim navođenjem, uspješno su ispitane”, rekao je on.

“Novi naraštaj tih balističkih raketa može umaći proturaketnim sustavima, ciljati više meta i ima veliku razornu moć”, kazao je general Dehghan, ne rekavši koliki im je domet, prenosi Hina.

“Raketa Bina s laserskim navođenjem može se ispaliti iz zrakoplova ili s lansirne rampe, a koristi se za gađanje mostova, tenkova, vojne opreme i zapovjednih centara, uz veoma veliku točnost”, dodao je.

Zabrinuti Izrael i Zapad

Iranski predsjednik Hassan Rouhani čestitao je iranskom narodu i vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju na ovom “uspješnom ispitivanju” nove generacije balističkih raketa.

Iran je zadnjih godina razvio veliki balistički program, koji zabrinjava zapadne zemlje i Izrael.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je nekoliko rezolucija u kojima osuđuje iranski balistički program, a Sjedinjene Američke Države i Europska unija donijeli su sankcije zbog tog programa.

No, Teheran je ovih dana izjavio da ne želi raspravljati o svom balističkom programu na novim pregovorima, koji 18. veljače trebaju početi u Beču, kako bi se sa silama iz skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) konačno dogovorio o svom nuklearnom programu.

Izvor: Agencije