IAEA: Napredak u pregovorima s Teheranom

Glavni inspektor IAEA Tero Varjoranta je kazao da ima mnogo neriješenih pitanja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu (AFP)

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postigli su napredak u pregovorima o nuklearnom programu, ali preostalo je još mnogo neriješenih pitanja, rekao je glavni inspektor Agencije Tero Varjoranta.

To je kazao dan nakon što su Iranci pristali objasniti sumnje u radnje na izradi nuklearnog oružja, što bi mogao biti napredak u istrazi nuklearnih aktivnosti Irana.

Glavni inspektor je također rekao da je napredak postignut, ali je dodao da “ima još mnogo nerazjašnjenih pitanja”.

Pristanak Teherana

Dužnosnici IAEA-e izvijestili su da su Iranci tokom pregovora u Teheranu pristali na poduzimanje sedam novih praktičnih mjera u predstojeća tri mjeseca, u skladu sa sporazumom iz novembra prošle godine, a riječ je o istrazi IAEA-e o potencijalnoj vojnoj svrsi iranskih nuklearnih aktivnosti, što zvanični Teheran kategorički odbacuje.

Promatrači ocjenjuju da je to značajan korak naprijed, s obzirom na to da istraga o potencijalnom angažmanu Teherana na izradi nuklearne bombe već godinama ne napreduje, jer Zapad tvrdi da Iranci opstruiraju nastojanja IAEA-e.

Istovremeno bi takav potez mogao biti pozitivan signal odvojenim pregovorima između Irana i šest svjetskih sila koji će početi 18. februara, a cilj im je bolje međusobno razumijevanje kada je riječ o razmiricama u vezi s nuklearnim potezima Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO