Bombaški napad na konvoj NATO-a, više mrtvih

Afganistan je jedna od najsiromašnijih država na svijetu (AFP)

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki priopćio je kako je najmanje šest osoba poginulo, a sedam civila ranjeno u bombaškom napadu automobilom, izvedenom na konvoj NATO-a u Kabulu, prenosi Anadolija.

Sediki ističe kako je samoubilački napad izveden u mjestu Arzan Qimet, a da su među poginulima bila i tri civila.

Iz Međunarodnih snaga za podršku ranije je priopćeno da su u napadu automobilom bombom na konvoj vozila NATO-a poginula dva civilna pripadnika ISAF-a, a među poginulima je i napadač samoubojica.

Kako prenosi Srna priopćenje ISAF-a, riječ je o dvojici američkih civila, koji su radili za Međunarodne snage NATO-a u Afganistanu.

Glasnogovornik afganistanske policije Hasmetullah Stanikzai tvrdi da iza napada stoje talibani, koji još nisu dali priopćenje o ovom događaju.

AP je, pak, izvijestio kako je skupina Hezb-e-Islami preuzela odgovornost za napad, prenosi Srna.

Novčana pomoć SAD-a Afganistanu

Sjedinjene Američke Države objavit će novi program pomoći Afganistanu od blizu 300 milijuna dolara za gospodarski razvoj jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta, a prenosi AFP.

Taj program će službeno objaviti USAID, američka agencija za razvoj, precizirao je taj neimenovani dužnosnik.

Prema istom izvoru, prvi dio od 77 milijuna dolara bit će namijenjen privatnom sektoru, otvaranju radnih mjesta i smanjenju ovisnosti Afganistana o međunarodnoj pomoći.

Svrha pomoći je potpora pristupu zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Drugi dio od 92 milijuna dolara trebao bi pokrenuti obuku i zaposlenja kvalificiranih osoba u privatnom i javnom sektoru.

Taj program, pokrenut 1. siječnja 2014. godine, predviđa partnerstvo američkih i afganistanskih sveučilišta.

Treći dio od 120 milijuna dolara treba omogućiti potporu poljoprivrednom sektoru u Afganistanu i omogućiti da oko 400.000 poljoprivrednika raspolaže boljim tehničkim sredstvima, rekao je američki dužnosnik.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO