Zaljevske zemlje zajedno protiv ISIL-a

Ministar vanjskih poslova Katara objavio je na samitu zaljevskog Vijeća za saradnju da se ta zemlja pridružuje ostalim članicama kako bi pomogao Egiptu da postane jaka i stabilna zemlja.

Na samitu je dogovoreno formiranje zajedničke vojne komande u borbi protiv oružane grupe ISIL, kao i formiranje zajedničkih snaga antiterorističke policije, poput Interpola, sa sjedištem u Abu Dabiju.

Katarski emir, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, rekao je da se regija mora riješiti fenomena terorizma našeg doba.

“Zemlje Zaljeva zavise od jedinstva, moramo se riješiti sektaškog raskola, fenomena terorizma našeg doba, naročito u regionu. Izazovi koje ta pojava stavlja pred nas iziskuju saradnju arapskih zemalja i međunarodne zajednice, kako bi usvojili potrebne mjere da mu stanemo ukraj i posvetimo se pravim razlozima, političkim, socijalnim i ekonomskim, zbog kojih se terorizam javlja. Moramo biti svjesni da nasilje, opresija i nedostatak sigurnosti mogu dovesti do pojave ovog fenomena“, rekao je Al Thani.

Zvaničnici Vijeća iz Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije tek nedavno su uspostavili bliži kontakt sa zvaničnom Dohom, nakon diplomatskih trzavica vezanih za podršku grupi Muslimanska braća.   

Godišnji sastanak šest članica Vijeća Zaljeva za saradnju (GCC) počeo je nakon osam mjeseci diplomatskog sporenja u bloku u kojem su se na jednoj strani našli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein protiv Katara zbog njegove navode podrške Muslimanskoj braći.

Braća, pokret iz kojeg dolazi svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi, označeni su kao „teroristička organizacija“ u Saudijskoj Arabiji i u UAE-u. Preostali članovi GCC-a, Kuvajt i Oman, pokušali su ostati neutralni.

Smirenje tenzija

Susret pomirenja, na kojem je bilo šest ministara vanjskih poslova prije tri sedmice u saudijskoj prijestolnici Rijadu, donio je smirenje tenzija i napravio put za današnji samit.

„Sama činjenica da se susret održava je po sebi uspjeh. Za lidere Zaljeva, dolazak u Katar nakon svega što se desilo, je veliki događaj“, kazao je za Al Jazeeru pomoćnik generalnog sekretara GCC-a Abdul Aziz Aluwaisheg.

Također, blok planira uspostaviti GCC-POL, agenciju za provođenje zakona, sa sjedištem u UAE-u, a koja bi imala zadatak da provodi razmjenu podataka i da se bori protiv organiziranog kriminala.

„Vojna komanda će omogućiti GCC-u da se bolje nosi sa vanjskim prijetnjama, naročito od Irana, a GCC-POL se formira kako bi se razmjenjivale informacije u borbi protiv terorističkih organizacija“, naveo je Anwar Ishqi, bivši oficir u saudijskoj vojsci i direktor Bliskoistočnog centra za strateške i pravne studije u Džedi, za Al Jazeeru.

Države GCC-a, gdje su većina suniti, te šiitski Iran su dugo vremena regionalni neprijatelji i podržavaju suprotstavljene frakcije u drugim arapskim državama, u skladu sa sektaškim linijama.

Vlada Saudijske Arabije je posebno napeta od septembra kada su šiitski pobunjenici Husi, uz podršku Irana, preuzeli glavni grad Jemena Sanaau, dodavno ojačavši svoja tradicionalna uporišta uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

„Jemen je egzistencijalna prijetnja. Ono što se tamo desilo određuje sudbinu GCC-a. To je najnaseljenija država Arapskog poluotoka i najsiromašnija od njih“, za Al Jazeeru je izjavio Joseph Keshishian, analitičar bliskoistočnih pitanja i kolumnista Gulf Newsa.

„GCC je obustavio nastojanja za pomirenje u Jemenu nakon dramatičnog razvoja stanja i napretka Husja. Sada će morati napraviti odluku o daljim koracima.“

Članice GCC-a također brine jačanje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja je zauzela velike dijelove Iraka i Levanta i proglasila „halifat“.

Grupa, za koju su vladarske porodice u Zaljevu nelegitimni vladari muslimana, prijeti vojnim akcijama u regiji i privukla je stotine mladića iz država Zaljeva da joj se pridruže. Sada je postala meta kampanje zračnih udara, predvođene SAD-om.

Izvor: Al Jazeera