U Izraelu počinje ‘Komisija za istinu’

Tokom Nakbe su raseljene stotine hiljada Palestinaca (EPA)
Tokom Nakbe su raseljene stotine hiljada Palestinaca (EPA)

U srijedu, na Međunarodni dan ljudskih prava, izraelska neprofitna organizacija Zochrot bit će domaćin nezvanične “javne komisije za istinu”, prve takve vrste u Izraelu, nalik na južnoafričke postaparthejdske procese za istinu i pomirenje.

Izraelci koji su služili u pustinji Negev tokom izraelskog rata za nezavisnost i palestinske izbjeglice koje su protjerane iz tog područja od 1947. do 1949. iznijet će svjedočenja pred stručnim panelom koji će činiti advokati za ljudska prava, naučnici i aktivisti civilnog društva u Beershebi, u Izraelu.

“Moramo naći zajednički jezik s Arapima”, kazao je Amnon Noyman, jedan od Izraelaca koji će svjedočiti. Služio je u Haganahu, tajnoj jevrejskoj vojnoj organizacija koja je djelovala tokom britanske vladavine prije 1948. godine.

“Rat je bio tačka razdvajanja između nas i njih. Mi smo uradili mnoge loše stvari. Bio sam mlad, imao sam 18 ili 19 godina”, kazao je on Al Jazeeri.

“Kako sam postajao stariji, čuo sam kao žive izbjeglice. Niko ne voli da razmišlja o njima, ali su oni ljudska bića.”

Nakon dvije godine rada, komisija je pokušaj Zochrota da Izraelu i Palestini predstavi jezik tranzicijske pravde.

Osim svjedočenja jevrejskih boraca, raseljenih Palestinaca i njihovih potomaka, od kojih mnogi danas žive u Gazi, komisija će saslušati i stručne svjedoke kao što je Safa Aburabia, antropologinja specijalizirana za arapske beduine Negeva.

Osim davanja historijskog pregleda, Aburabia će povezati tragedije iz prošlosti sa skorim sukobima, kao što je rat u Gazi.

Panel koji nadgleda komisiju će na kraju napraviti konačni izvještaj, uključujući preporuke kako da se riješe navodna krivična djela.

Iako se zaključak izvještaja ne može nametnuti Izraelskoj vladi, organizatori se nadaju da bi proces mogao biti model za buduća rješavanja sukoba.

Ispitivanje terena

“Ispitujemo teren”, kazala je Al Jazeeri Debby Farber iz Zochrota, koja je nagledala planiranje komisije od januara 2013. ”Zochrot je edukativna organizacija koja primjenjuje različite strategije kako bi razbila strahove Izraelaca i kako bi ih izložila manje prijetećem diskursu. Mislim da su mnoge transformacije, kroz koje ljudi mogu proći, ukorijenjene u obrazovanju. Mora doći do velikog pomaka u glavnom diskursu kako bi se pripremio teren za promjenu.”

Većina izraelskih organizacija za zaštitu ljudskih prava rat iz 1967. smatra “nultom tačkom” za izraelsko-palestinski sukob, kazala je Farber, dok je Zochrot pratio njegove korijene do rata iz 1948, kada su raseljene stotine hiljada Palestinaca u događaju poznatom pod imenom Nakba (katastrofa).

Prije nego što su Zochrot i njihovi partneri počeli raditi na podizanju svijesti o ovome, Noa Shaindlinger, izraelski doktorand na Bliskoistočnim studijima Univerziteta u Torontu i aktivista Zochrota, kazao je: “Gotovo nijedan Izraelac nije znao šta je Nakba. Sada svi znaju.”

Dok Izrael ne prizna odgovornost za Nakbu i ispravi svoje loše postupke – uključujući problem izbjeglica – ne može biti mirnog i pravednog razrješenja izraelsko-palestinskog sukoba, smatraju u Zochrotu.

Svjedočenje pred komisijom Palestinke koja je bila svjedok masakra u džamiji Al-Dahmash u julu 1948. vjerovatno neće promijeniti stavove tvrdolinijaških Izraelaca, dodala je Farber, “ali kada imate svjedočenje cionističkog borca koji je otvorio vatru na džamiju, to ne možete ignorirati. Ovo je bila inspiracija za komisiju”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO