Senat: CIA provodila brutalna ispitivanja

Sjedinjene Američke Države objavile su dugo očekivani izvještaj o ispitivanjima osumnjičenih na napade na SAD 11. septembra 2001, koje je provodila CIA.

U zaključcima Obavjeeštajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja, koji je okončan 2009. godine, navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.

U izvještaju na 6.200 strana, od kojih je samo nekoliko stotina objavljeno, dodaje se da su uvjeti u kojima su držani zatvorenici bili mnogo gori nego što je to CIA javno predstavljala.

“CIA je u nekoliko navrata davala netačne podatke Ministarstvu pravde, sprečavajući valjanu pravnu analizu CIA-inog Programa pritvaranja i ispitivanja”.

Guantanamo i tajni zatvori

Izvještaj se odnosi na zarobljenike koje je CIA krila na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji, te vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, a bili su podvrgnuti “oštrim i stresnim metodama ispitivanja”.

Zatvorenici su bili podvrgnuti tehnikama prisilnog ispitivanja koje nije odobrilo Ministarstvo pravde, ni uprava CIA-e, navodi Senat.

Među nedozvoljenim tehnikama ispitivanja bile su i seksualne prijetnje.

Navodni organizator napada 11. septembra Khalid Sheikh Mohammed, njegov saučesnik Abu Zubaydah te Abd al-Rahim al-Nashiri, navodni organizator napada na američki ratni brod USS Cole 2000. bili su potvrdgnuti simuliranom utapanju.

Šefica Obavještajnog odbora Dianne Feinstein rekla je da su metode CIA-e ”bile mnogo brutalnije nego što je objavljeno” te da su ”prisilne metode obično dovodile do lažnih informacija”.

CIA je bez pravne osnove držala neke osobe u zatvorima, a objavljivala je netačne podatke o broju zatvorenih osoba i broju zatvorenika podvrgnutim njihovom programu ispitivanja.

CIA-ine metode ispitivanja nisu bile djelotvorne u dobijanju obavještajnih podataka ili saradnje zatvorenika.

Opravdanja koja je CIA davala za mučenja zatvorenika bila su zasnovana na netačnim tvrdnjama o njihovoj djelotvornosti, dodaje se u izvještaju.

Osim toga, Senat je zaključio da je CIA aktivno izbjegavala ili sprečavala nadzor kontroverznog programa, koji su provodili Kongres i Bijela kuća.

Način na koji je CIA provodila program komplicirao je i u nekim slučajevima sprečavao, misije nacionalne sigurnosti drugih agencija izvršne vlasti.

CIA je koordinirala objavljivanje tajnih podataka medijima, uključujući netačne informacije o djelotvornosti programa ispitivanja.

UN: Krivično goniti odgovorne

Način na koji je CIA provodila program je bio pun nedostataka, pogotovo 2002. i tokom prvih mjeseci 2003, stoji u izvještaju Senata.

Program su osmislila dva psihologa koja su po ugovoru radila za CIA-u, ali su do 2005. ovaj program provodile uglavnom druge agencije koje je unajmila CIA.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja da je među metodama mučenja bilo i simulirano utapanje zatvorenika, dok je nekima danima bio uskraćivan san.

CIA je rijetko kažnjavala svoje osoblje za ozbiljne prekršaje, nepodobne aktivnosti i sistematske i individualne propuste menadžmenta, dodaje se u izvještaju.

Senat navodi i da je CIA marginalizirala i ignorirala brojne interne kritike i protivljenja vezane za svoj program.

Ben Emmerson, Specijalni izvjestitelj UN-a o ljudskim pravima i borbi protiv terorizma, izjavio je da državni tužitelj SAD-a ima zakonsku obavezu da podigne krivične prijave protiv odgovornih zvaničnika CIA-e pomenutih u izvještaju Senata.

On je kazao da izvještaj Senata otkriva “jasnu politiku orkestriranu na visokom nivou u okviru Bushove [bivši američki predsjednik George] administracije”.

“Pojedinci odgovorni za zločinačko udruživanje, otkriveni u današnjem izvještaju moraju biti izvedeni pred lice pravde i moraju biti suočeni sa kaznama koje odgovaraju težini zločina”, naveo je on.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je mučenje koje je CIA provodila nad osumnjičenim pripadnicima Al-Kaide, a koje se spominje u izvještaju Senata, ”protivno našim vrijednostima”.

”Zbog toga sam nedvosmisleno zabranio mučenje kada sam stupio na dužnost, jer je jedna od najvažnijih tehnika u borbi protiv terorizma i očuvanja sigurnosti Amerikanaca pridržavanje naših ideala”, kazao je Obama.

Sjedinjene Američke Države su pojačale sigurnost u svojim ambasadama širom svijeta zbog objave dugo odgađanog izvještaja o tehnikama ispitivanja koje je primjenjivala CIA nakon napada 11. septembra 2001.

Izvještaj je prvi javnosti dostupan dokument o CIA-nim metodama torture koje je koristila u tajnim zatvorima u Evropi i Aziji.

Sigurnosne mjere

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je istakao kako administracija SAD-a snažno podržava objavljivanje izveštaja Obavještajnog odbora Senata, koji se očekuje već mjesecima.

“Postoje neke indicije da bi objavljivanje izvještaja moglo biti riskantno kada su u pitanju objekti SAD-a  i pojedinci širom svijeta”, rekao je Earnest.

“Administracija je poduzela određene sigurnosne korake i mjere opreza koje stavila na snagu u objekte SAD-a širom svijeta”, dodao je.

U petak je državni sekretar John Kerry zatražio od senatorice Dianne Feinstein, predsjedavajuće Obavještajnog odbora Senata, koji je pripremio izvještaj, da “razmotri” tajming njegove objave.

Bijela kuća je, međutim, kazala da je “teško zamisliti” idealno vrijeme za objavljivanje sažetka izvještaja.

Izvještaj na 480 stranica, koj je “jako redigiran”, obuhvata optužbe za privođenje više od 100 osumnjičenih za terorizam između 2001. i 2009. godine.

Barack Obama je već prije priznao da su “mučili neke osobe”, no Ministarstvo pravde nije bilo pronašlo ništa sporno u djelovanju CIA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO