SAD: Nove smjernice o rasnom profiliranju

Širom Sjedinjenih Američkih Država nastavljeni su protesti nakon sudskih odluka da se ne podižu optužnice protiv policajaca odgovornih za smrt dvojice Afroamerikanaca.

Ovi su slučajevi otvorili sve glasnije rasprave o profiliranju na osnovu rase, a kao odgovor, Ministarstvo pravde najavilo je nove smjernice.

Nasilni protesti

Mirni protesti u Berkeleyju u Californiji sinoć su opet su postali nasilni, a demonstracije širom SAD-a organizovane su nakon što je Velika porota u New Yorku odlučila da protiv policajca, odgovornog za smrt Erica Garnera, neće biti podignuta optužnica.

Sedmicu ranije, druga porota je odlučila da neće biti optužnice ni protiv policajca koji je ubio Michaela Browna u Fergusonu u Missouriju.

Američka javnost sve manje vjeruje policiji, a Ministarstvo pravosuđa najavilo je nove smjernice koje ograničavaju profiliranje na osnovu rase.

Nove odredbe zabranjuju profiliranje na osnovu spola, religije, seksualne orijentacije, rasne i etničke pripadnosti, a odnose se na federalne agencije i na lokalne službe, samo ako sarađuju s federalnim u istrazi.

“Imamo najbolju interakciju sa javnošću i najefikasniji smo kada ne djelujemo na osnovu stereotipa, nego kada razmatramo druge faktore, gledamo cijelu sliku i pronalazimo najbolje metode za korištenje resursa koji su nam na raspolaganju”, rekao je državni tužilac, Eric Holder.

Manjine i dalje na udaru

To znači da agencije poput FBI-a više neće smjeti uzimati u obzir faktore poput religije i porijekla tokom provođenja istraga, ali, prema novim smjernicama, profiliranje na osnovu rase i dalje će se tolerisati tokom provjera na aerodromima ili patroliranja američkim lukama i granicama.

Međutim, kritičari tvrde da su predmet novih smjernica najviše Latinoamerikanci i pripadnici religijskih manjina.

“Ovo saopćenje ne znači apsolutno ništa manjinskim zajednicama, naročito u siromašnim četvrtima u kojima policijsko nasilje prolazi nekažnjeno. Jedine agencije koje mogu zaustaviti profiliranje, kakvo smo vidjeli u Fergusonu i New Yorku, jesu gradska vijeća i zakonodavna tijela saveznih država”, tvrdi advokat i stručnjak za građanska prava, Shaid Buttar.

S obzirom na rasne nerede zbog, kako se smatra, postoji nedostatka pravde u provođenju zakona, a kritičari strahuju da novi propisi neće mnogo pomoći u vraćanju povjerenja javnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO