Sankcije Rusiju okreću većem razvoju nauke

Prema Putinovim riječima 'sankcije će stimulirati Rusiju da razvija svoje tehnologije' (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako Rusija treba raditi na razvoju znanosti nakon što su zapadne sile ograničile tom zemlji pristup modernoj tehnologiji u sklopu sankcija zbog Ukrajine.

Prema Putinovim riječima „sankcije će stimulirati Rusiju da razvija svoje tehnologije“.

„To nije baš dobro, ali postojeće okolnosti mogle bi nam ići naruku. Rusija je dobila novi impuls u pravcu znanstvenog i tehnološkog razvoja“, rekao je Putin.

Istaknuo je kako Rusija neće smanjivati sredstva za razvoj znanosti i da će ostati na razini iznad 15,56 milijardi dolara do 2020. godine, kako je i planirano.

Ugrožene naftne kompanije

Službeni Washington je ranije zabranio uvoz naftne opreme visoke tehnologije u Rusiju i uveo sankcije glavnim ruskim naftnim kompanijama Rosneftu, Lukoilu i Gaspromneftu.

Osim toga, zabranio je zapadnim tvrtkama da podržavaju aktivnosti tih kompanija u eksploatiranju i proizvodnji u dubokim vodama, kod obala Arktika, kao i proizvodnji nafte iz škriljaca.

Zapad je uveo sankcije Rusiji koje uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje financijskih sredstava, kao i ograničen pristup stranim tehnologijama bušenja, što je ključno za ruski razvoj neistraženih rezervi plina i nafte na Arktiku.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte na svijetu i računa na naftne rezerve na Arktiku te rezerve nafte iz škriljaca kako bi zadržala proizvodnju na oko 10,5 milijuna barela dnevno dok opada proizvodnja na starim naftnim poljima u zapadnom Sibiru.

Izvor: Agencije