Obama: Rasizam je duboko ukorijenjen u SAD

Barack Obama: Ne možemo reći da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo prije 50 godina (AP)

Rasizam prema Afroamerikancima duboko je ukorijenjen u američkom društvu i historiji, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu televiziji BET, koji će biti objavljen u ponedjeljak.

Nakon nekoliko slučajeva u kojima su bijeli policajci upotrijebili prekomjernu silu prema crncima, u prvi je plan ponovo izbilo pitanje rasizma.

Nedavni incidenti i njihovi pravosudni ishodi izazvali su proteste širom Sjedinjenih Američkih Država.

Napetosti su pogotovo pojačane nakon što nije podignuta optužnica protiv bijelog policajca koji je u Fergusonu ubio nenaoružanog mladog Afroamerikanca.

Obama je u intervjuu govorio o svojim razgovorima s grupom mladih aktivista za prava građana, uključujući i vođe demonstracija u Fergusonu, koje je prošle sedmice primio u Bijeloj kući.

Američki lider je aktivistima poručio da je riječ o nečemu što je “duboko ukorijenjeno u našem društvu, duboko ukorijenjeno u našoj historiji”.

Bolje nego prije 50 godina

Amerika je napravila neke korake, rekao je on, što “daje nadu” da će dodatni napredak biti postignut.

“Iako su ti incidenti bolni, ne možemo reći da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo prije 50 godina”, kazao je Obama.

Opća nepravda prema crncima izazvala je 50-tih godina prošlog stoljeća pojavu pokreta za građanska prava u SAD-u.

“Ako razgovarate sa svojim roditeljima, djedovima i bakama, ujacima… reći će vam da je danas bolje; ne dobro, nego bolje”, dodao je američki predsjednik.

Obama je proteklih sedmica, zajedno s ministrom pravosuđa Ericom Holderom, poduzeo određene korake vezane za rasne probleme između policije i građana širom države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO