Vozač taksija silovao Indijku

Uber je servis koji povezuje vozače i klijente (AFP)

Vozač servisa Uber je navodno silovao 25-godišnju Indijku u New Delhiju, nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako obavijesti policiju.

Ovo je posljednje u nizu silovanja koja su izazvala bijes lokalnog stanovništva i zabrinutost međunarodne zajednice.

Uber je “ridesharing” servis sa sjedištem u San Franciscu. Kompanija koristi aplikaciju za pametne telefone kako bi organizirala prevoz između klijenta i vozača.

Korisnici koriste aplikaciju kako bi naručili prevoz i pratili lokaciju naručenog vozila.

Žena, izvršna direktorica finansijske kompanije, zadrijemala je u taksiju pri povratku kući sa večere sa prijateljima u petak navečer, prenose mediji u nedjelju.

Ona je kazala policiji da se probudila u taksiju parkiranom na osamljenom mjestu, gdje je vozač napao i silovao, prije nego što je izbacio u blizini njenog doma u sjevernom dijelu New Delhija.

Napad je udarac na reputaciju Ubera u Indiji, gdje se žene izuzetno brinu za svoju sigurnost u večernjim satima, zbog niza silovanja koja su izazvala šok i bijes u svijetu.

Fotografija tablica

Žena je fotografirala broj registarskih tablica automobila i prijavila zločin policiji, rekao je zvaničnik policije informativnoj agenciji Press Trust of India.

“Identificirali smo taksi kompaniju i vozača. Provode se racije kako bi smo ga uhvatili”, rekao je zvaničnik.

Kompanija je kazala da sarađuje sa policijom kako bi se riješio “užasni zločin”, a vozačka dozvola vozača za suspendirana.

“Sigurnost Ubera je naš najveći prioritet i u Indiji radimo sa licenciranim vozačkim partnerima kako bismo osigurali sigurnu opciju za transport”.

Grupno silovanje studentice u autobusu u pokretu, koje se desilo u New Delhiju u decembru 2012, pokrenulo je lavinu nezadovoljstva zbog velikog broja napada na žene u Indiji te zbog nedovoljnih napora da se one zaštite.

Uber, sa sjedištem u SAD-u, sve je popularniji u Indiji, prije svega među mladim, urbanim radnicima, koji koriste tu aplikaciju za pametne telefone kako bi se uvezali i platili lokalne vozače.

Izvor: Agencije