Tajfun Hagupit odnosi živote i kuće

Tajfun Hagupit, najsnažniji koji je pogodio Filipine ove godine, u nedjelju je harao istokom arhipelaga, uz jaku kišu i vjetar jačine više od 200 kilometara na sat, koji je trgao krovove, električne kablove i drveće.

Najmanje tri osobe su poginule, a dvije su ozlijeđene kako se tajfun kretao istočnim i središnjim dijelom Filipina. Evakuirano je 1,2 milijuna ljudi.

Žena od 75 godina utopila se u gradu Catarmanu u pokrajini Northern Samar, gdje je tajfun Hagupit prvo stigao do kopna, prenosi Hina.

Kuće na obali srušene

Djevojka je preminula od visoke temperature u centru za evakuaciju u pokrajini Iloilo dok je još jedna osoba poginula u centralnoj pokrajini Cebu.

Dvije osobe ozlijeđene su u obližnjoj pokrajini Negros Oriental kad je na njihov tricikl palo stablo.

Oluja koja je došla s Tihog oceana počela je udarati na ribarska sela otoka Samar u subotu navečer, a trebala bi zahvatiti više od polovice arhipelaga, među kojima središnja i istočna područja već opustošena prije godinu dana u supertajfunu Haiyan.

“Brojne kuće, posebno na obali, odnio je snažan vjetar”, kazala je Stephany Uy-Tan, gradonačelnica Catbalogana, velikog grada u Samaru.

“Stabla i električne žice su na tlu, krovovi iščupani te bilježimo poplave”, dodala je ona.

Tajfun, koji bi mogao biti najsnažniji koji bi ove godine mogao pogoditi otočje naviknuto na katastrofalne vremenske nepogode, u dijelovima arhipelaga već je izazvao i poplave.

Haiyan bio je najsnažniji tajfun koji je ikad pogodio Filipine. U studenome 2013. prohujao je središnjim dijelom te otočne države, ostavivši iza sebe više od 7.000 mrtvih i nestalih.

Izvor: Agencije