Stotine uhapšenih na protestima u Atini

Najmanje 296 osoba privedeno je zbog izazivanja nereda u Atini, a 43 su uhapšene tokom protesta organiziranih na godišnjicu incidenta u kojem je policija prije šest godina ubila nenaoružanog tinejdžera u glavnom gradu Grčke, prenijela je danas grčka agencija ANA.

Policija je izvijestila da je u neredima u atinskom predgrađu Egzarhija koji su trajali do duboko u noć povrijeđeno 12 policajaca.

Više hiljada ljudi je sinoć krenulo u protestnu šetnju Atinom do mjesta gdje je ubijen tinejdžer, ali je ubrzo došlo do nereda, pa je oštećeno više prodavnica i autobusnih stanica, prenio je AP.

Jedan broj demonstranata je tokom protesta provalio u prodavnicu odjeće, nakon čega su iznijeli veći broj odjevnih predmeta na ulicu i zapalili ih.

Policija je brzo uspjela da ograniči nerede na dio grada Eksarhija, gdje su policajci okružili demonstrante na centralnom trgu i na njih ispalili suzavac.

Do sukoba policije i demonstranata je došlo i u Solunu, gdje su huligani prebili dvojicu policajaca u civilu, nakon čega je interventna policija reagirala suzavcem i šok-bombama, prenosi Tanjug.

Ubistvo tinejdžera

Tinejdžer Aleksandros Grigoropoulos ubijen je u decembru 2008. nakon verbalnog sukoba sa policijom.

Njegova smrt izazvala je dvosedmične nemire, najnasilnije u Grčkoj u posljednjih nekoliko decenija.

Ovog puta, godišnjica ubistva Grigoropoulosa dolazi u trenutku kada su na ulicama Atine gotovo svakodnevni protesti sljedbenika njegovog prijatelja, uhapšenog Nikosa Romanosa, optuženog za pljačku banke.

Romanos je bio prisutan kada je Grigoropoulos ubijen i on trenutno štrajkuje glađu i zahtijeva da bude pušten iz zatvora kako bi mogao da posjećuje predavanja pošto je primljen na univerzitet.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršava, navode ljekari.

Izvor: Agencije