S. Koreja negira hakerski napad na Sony

Uočene su sličnosti između kodova upotrebljenih u hakiranju Sony Picturesa i hakerskim napadima na južnokorejske kompanije (AP)

Sjeverna Koreja u nedjelju je poručila kako bi snažan hakerski napad na tvrtku Sony Pictures Entertainment i objavljivanje povjerljivih informacija te kompanije na internetu mogao biti djelo simpatizera te države, a optužbe da je Pjongjang umiješan u to energično je odbacila.

Državni mediji u nedjelju podsjećaju da je Sjeverna Koreja pozvala svijet da ju obrani od komedije “Intervju”, koju će objaviti Sony, o zavjeri za ubojstvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja objavila je kako taj film tretira kao “ratni čin”, kako prenosi Hina.

“Hakiranje Sony Pictures možda je pravedničko djelo simpatizera i pobornika Sjeverne Koreje i odgovor na taj poziv”, navodi se u uvodniku službene korejske novinske agencije KCNA.

Službeni Pjongjang je priopćio da su SAD i Južna Koreja, “neosnovano povezali hakerski napad” sa Sjevernom Korejom.

Pjongjang: Film je teroristički čin

“Ne znamo gdje se u Americi nalazi Sony Pictures i zbog kojih nedjela su postali meta napada, niti imamo potrebu nešto znati o tome. Ali znamo da baš Sony producira film koji podržava teroristički čin i ugrožava dostojanstvo vrhovnog vodstva Sjeverne Koreje”, navodi se u priopćenju glasnogovornika sjevernokorejske Nacionalne komisije za obranu, prenosi Tanjug.

“SAD treba znati da diljem svijeta ima puno pristalica i simpatizera Sjeverne Koreje, kao i boraca za mir, koji su izvršili hakerski napad na Sony Pictures. Ta opravdana reakcija će jačati kako bi uništila zla djela”, navodi se u priopćenju.

Neki stručnjaci za cyber sigurnost su naveli da su uočili velike sličnosti između kodova upotrebljenih u hakiranju Sony Picturesa i hakerskim napadima na južnokorejske kompanije i državne agencije iz prošle godine, za koje Zapad također optužuje Sjevernu Koreju.

Izvor: Agencije