Pešmerge kreću u ofanzivu nadomak Mosula

U posljednja tri dana, u zračnim napadima na položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku ubijeno je najmanje 50 boraca te grupe.

Francuski borbeni avioni i danas napadaju mjesto Bashiqa, istočno od Mosula, uporišta ISIL-a.

Ohrabreni napadima iz zraka, kurdski borci Pešmege kažu da su sada spremni krenuti i u kopnenu ofanzivu.

Otkada je ovo područje palo u ruke ISIL-a, više od 70.000 ljudi je napustilo svoje domove bježeći od nasilja. 

Pešmerge žele vratiti kontrolu nad ovom teritorijom. Njihov plan je iskoristiti zračne napade i onda djelovati na kopnu.

Strateški značaj

Deseci boraca ISIL-a stradali su u napadima u petak, a danas koalicione snage ponovno napadaju.

“Posljednji napadi koalicionih snaga bili su vrlo efektivni. Ubijeno je više od 40 boraca ISIL-a. Napadi su natjerali njihove borce da napuste 17 svojih položaja na brdima oko Bashiqe. Sada je to područje više pod našom kontrolom. Spremni smo napredovati i napasti selo kada se izda naredba za to”, kaže jedan borac Pešmerga.

Značaj Bashiqe je u njenoj blizini s Mosulom. Pešmerge vjeruju da su, ukoliko preuzmu kontrolu nad Bashqikom, bliže Mosulu – uporištu ISIL-a.

Ali, vjeruju i da će ISIL učiniti sve da zadrži Bašiku.

“Bashiqa je ključna za opstanak Mosula. Ona je jedna od pedgrađa Mosula. Brine nas to što ISIL minira područja koja napušta. Prema informacijama kojima raspolažemo, stotine mina postavljeno je u Bashiqi”, ističu borci Pešmerge.

Prije nego što je ISIL zauzeo Bashiqu, u tom gradu su zajedno živjeli Jezidi, Arapi, Kršćani i Turci.

Irak zahvalio Iranu na podršci

U Bagdadu su se sastali ministri vanjskih poslova Iraka i Irana. U obraćanju javnosti, irački šef diplomatije Ibrahim Al-Jaafari oprezno je komentirao saradnju dvije zemlje u borbi protiv terorizma.   

“Mi trebamo veću kooperaciju s Iranom kako bismo stabilizirali situaciju s ISIL-om. Također izražavamo našu zahvalnost na poziciji koju je zauzeo Iran kako bi nas pomogao i podržao u momentu u kojem nam je takva podrška bila potrebna. Još jednom vam hvala. Zahvalan sam i mogu kazati da iračke snage napreduju danas u borbi protiv ISIL-a i terorizma. Šitsko vodstvo u Iraku mobilizira ljude u borbi protiv sektaštva, a snaga Iraka je u snazi njene vojske i ona ne smije biti podijeljena. Uz Božiju pomoć, bit će još pobjeda i zajedničkih kooperacija”, rekao je.

Ono što se zna je da Iran napada iste položaje kao i SAD sa svojim saveznicima, javlja reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

“Ovo je teška situacija. U jednu ruku, Iraku očajnički treba bilo kakva vrsta pomoći, a Iran sigurno jest njihov iskreni saveznik. Iran s Irakom dijeli dugu graničnu liniju i sistemski je pomagao šiitske vojne snage, koje su djelovale u Bagdadu, naprimjer”, javlja Arraf.

Stoga je Bagdad, kaže Arraf, zahvalan na iranskoj pomoći, kao što su zahvalni i na američkoj ili francuskoj podršci. No, to ne znači da oni nužno žele da se to jasno zna.

Iran, pak, ne krije da je u sukobu sa Sjedinjenim Državama, kao što to ne krije ni Amerika.

“Ipak, iako obje strane to tvrde i iako šalju informacije o tome da među njima nema koordinicije, dokazi s terena govore da Iran lansira artiljerijsku paljbu po istim ciljevima koje granatiraju snage Sjedinjene Države. Dakle, sigurno se događa, ali Irak o tome ne želi govoriti”, javlja Ferguson.

Izvor: Al Jazeera