Merkel kritizira Putinov utjecaj na Balkanu

Merkel je optužila Rusiju da se miješa u poslove Moldavije, Gruzije i Ukrajine (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu listu Welt am Sonntag optužila Moskvu da pokušava da učini zemlje Zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnim od Rusije, kako bi u toj regiji povećala svoj utjecaj.

Merkel je također optužila Rusiju da se miješa u unutrašnje poslove određenih zemalja koje žele da imaju bliskije odnose s Evropskom unijom.

Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri naša istočna susjeda koji su donijeli suverene odluke da potpišu sporazume o pridruživanju s EU, rekla je kancelarka, a prenio Reuters.

“Rusija pravi probleme svim tim trima zemljama“,  istakla je njemačka kancelarka, ukazujući na “zamrznute konflikte” u regionima koji traže otcjepljenje, poput Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije, kao i na mješanje Rusije u konflikt na istoku Ukrajine.

Zvanična Moskva je iskazala nezadovoljstvo proevropskim kursom Moldavije, potvrđenim prošlosedmičnim izborima na kojima je proruskom kandidatu bilo zabranjeno da učestvuje, time što je zabranila uvoz moldavskog vina, povrća i mesa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Abhazijom, koja traži nezavisnost od Gruzije, što je naišlo na oštre kritike NATO-a i EU.

Odbrana članica NATO-a

Merkel je u intervjuu sedmičnom izdanju Welta, također, stala u odbranu svoje odluke donesene na samitu NATO-a 2008. godine da Ukrajina i Gruzija ne postanu kandidati za članstvo te vojne organizacije, ali je ponovo ukazala na posvećenost NATO-a odbrani zemalja istočne Evrope poput Poljske i baltičkih zemalja, koje jesu članice Sjevernoatlantske alijanse.

Nema razloga da se priča o ratu na Baltiku, ali bez obzira na to, Član 5 ugovora o NATO-u, koji navodi da je napad na jednu članicu ujedno i napad na čitavu Alijansu, i dalje stoji, zaključila je kancelarka.

Njemačka Vlada je prethodno upozorila Rusiju zbog daljnje ekspanzionističke politike i izrazila zabrinutost pritiskom Moskve na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a Merkel je tada izjavila da je nedopustivo da Evropska unija mora pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo ili ne.

Izvor: Agencije