Izraelski avioni gađali mete kod Damaska

Izraelski borbeni avioni bombardirali su mete nedaleko od glavnog grada Sirije, Damaska, uz samu granicu sa Libanom, javila je iranska novinska agencija SANA.

Sirijska državna televizija prenosi da su gađani ciljevi u području gdje nisu vođene borbe i gdje navodno nema vojnih ciljeva.

Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi autentičnost objavljenih snimaka zračnih udara.

Na meti je bio grad Dimas. Sirijska državna televizija napad je opisala kao agresiju Izraela na teritorijalni integritet Sirije.

“Sirijska vojska izdala je saopćenje u kojem se navodi kako su ovi napadi odgovor na njihove nedavne pobjede, kako oni to kažu”, javila je iz Bejruta Jane Ferguson, novinarka Al Jazeere.

“Radi se o područjima Halepa, Deir Ezzora i Dere. Radi se o izuzetno oštrom saopćenju, u kojem se ističe kako je ovo dokaz da Izrael podržava, kako ih oni nazivaju, teroriste. Također su rekli da će odgovoriti na primjeren način, ali to su govorili kada su ranije bili izloženi zračnim udarima, ali Izraelu nikad nisu vojno uzvratili. U ovom trenutku tvrde da će uzvratiti, ali to se još nije dogodilo”, izvijestila je novinarka Al Jazeere.

Prema informacijama Sirijske opservatorije za ljudska prava, Izrael je u nedjelju u 10 navrata bombardirao područje grada Dimasa.

Izvještaja o eventualnim žrtvama nema.

Izraelski vojni zvaničnici i ured premijera nisu željeli komentirati ove navode.

Izraelska vojska je izvela više napada na položaje sirijske vojske od izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine

Vojni položaji

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, koja nadzire sukobe, saopćila je jedna od meta, Dimas, vojni položaj.

Operacije na međunarodnom aerodromu u Damasku su i civilne i vojne, prenosi AFP.

Izrael je u martu izveo zračne napade na vojne položaje u regiji Quneitra, koja graniči sa Golanskom visoravni, koju je okupirao Izrael.

Sirija i Izrael su zvanično u stanju rata, a Izrael od 1967. godine okupira Golansku visoravan.

Okupaciju nije priznala međunarodna zajednica.

Ovo je posljednji ovakav izvještaj od juna ove godine.

Prethodni izraelski zračni napadi su izvedeni u januaru i maju 2013.

Izvor: Al Jazeera