Identificirano tijelo nestalog studenta

Istražitelji su pronašli samo male dijelove kostiju (EPA)

Najmanje jedan od 43 meksička studenta nestala u septembru, za koje se vjeruje da su ubijeni, identifikovan je, na osnovu posmrtnih ostataka pronađenih na deponiji smeća, potvrdile su meksičke vlasti.

Član porodice jednog od nestalih studenata, rekao je za agenciju AP da je riječ o posmrtnim ostacima Alexandra More.

Reporter Al Jazeere Adam Raney javio je iz Mexico Cityja  da je tim argentinskih forenzičara, koji su odabrale porodice nestalih studenata, potvrdio da su identifikovani posmrtni ostaci More.

Forenzičke analize u Austriji

Forenzičari su pronašli samo male dijelove kostiju, na osnovu kojih treba da identifikuju žrtve, a uzorci su poslati naanalizu na austrijski univerzitet Innsbruck.

U Mexico Cityju se već sedmicama održavaju protesti zbog načina na koji Vlada riješava slučaj nestanka 43 studenata, za koje tužilaštvo tvrdi da su ih korumpirani policajci predali članovima narko-kartela Guerreros Unidos, koji su kasnije priznali da su studente ubili i zapalili.

Studenti su nestali tokom demonstracija u gradu Iguali, u noći 26. septembra, kada je gradonačelnik tog grada naložio policiji da se suprotstavi demonstrantima.

Te noći je u sukobima takođe poginulo šestoro ljudi, a u potrazi za studentima u meksičkoj državi Guerrero otkriveno je nekoliko masovnih grobnica pokraj Iguale.

Širom Meksika su održane demonstracije povodom loše sigurnosne situacije u vrijeme kada predsjednik Enrique Pena Nieto bilježi najmanju popularnost tokom svog dvogodišnjeg mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije