Hagel: Očekuju nas izazovi u Afganistanu

Hagel je posjetio Afganistan posljednji put u funkciji ministra odbrane (AP)

Šef Pentagona Chuck Hagel je kazao američkim vojnicima u Afganistanu da njihova misija nije gotova, jer će oni ubuduće obučavati svoje afganistanske kolege.

U bazi u blizini istočnog grada Jalalabada, Hagel je kazao da je ključno da Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri osiguraju da se teško izboreni napredak ne izgubi kada se snage predvođene Amerikancima smanje na blizu 12.500 vojnika.

“Pred nama su izazovi. Posao još nije gotov. Ovo je na više načina i dalje opasna zemlja”, kazao je Hagel skupu američkih i poljskih vojnika.

“Ne želimo da vidimo taj veliki napredak koji je postignut… kako se kotrlja nizbrdo”, kazao je on.

U posljednjoj posjeti Afganistanu u funkciji ministra odbrane nakon podnošenja ostavke prošlog mjeseca, Hagel je odletio u bazu Gamberi da lično vidi pripreme za novu, mnogo manju misiju NATO-a, koja će početi u novoj godini.

Obuka će imati više dijelova, od instrukcija u korištenju artiljerije do odnosa sa javnošću i uklanjanja bombi postavljenih pored ceste, kazali su zvaničnici medijima.

Hagel je kazao da će baza služiti kao “model” za misiju naredne godine, zajedno sa drugim bazama za obuku, savjetovanje i pomoć, koje se postavljaju širom zemlje.

Cilj je da se ojačaju afganistanska vojska i policija do vremena kada će se u potpunosti povući američke i koalicione snage 2016, kazao je on.

Odgođeno povlačenje

Hagel je u subotu kazao da će Sjedinjene Američke Države odgoditi povlačenje do hiljadu vojnika iz Afganistana, dodajući da bi oni mogli ostati prvih nekoliko mjeseci 2015.

Službeno potvrđujući promjenu u američkom planu povlačenja, Hagel je rekao da bi početkom iduće godine u Afganistanu moglo ostati 10.800 američkih vojnika, a ne 9.800, kako je planirano.

“No, predsjednikovo odobrenje neće promijeniti misiju naših vojnika ili dugoročni plan našega povlačenja”, istaknuo je on jučer.

SAD u 2016. planira u Afganistanu zadržati 5.500 vojnika, a u 2017. smanjiti osoblje u svojoj ambasadi u toj zemlji.

Do manjka u snagama NATO-a će doći jer zbog produženih izbora u Afganistanu zapadne vlade nisu potpisale sporazume s tom zemljom o svom doprinosu misiji nakon 2014, koja je dobila naziv “Operacija odlučna podrška”, istaknuo je Hagel, dodajući da će se povećani broj američkih vojnika odnositi samo na prvih nekoliko mjeseci 2015, prenosi Tanjug.

Kao što je predviđeno, američki vojnici neće sudjelovati u borbama već će samo obučavati i davati podršku afganistanskim sigurnosnim snagama.

Odlazeći šef Pentagona je u subotu napomenuo kako će američke trupe u Afganistanu u 2015. godini imati i “ograničenu antiterorističku misiju”, usmjerenu protiv Al-Kaide, kako bi se spriječilo da za ovu organizaciju Afganistan postane “sigurnosno utočište iz kojeg bi ugrožavala SAD”.

Izvor: Agencije