Austrija: Muslimani protiv izmjena Zakona o islamu

Austrijski Zakon o islamu donesen je davne 1912. godine, nakon što je tadašnja Austro-Ugarska monarhija anektirala Bosnu i Hercegovinu.

Islam je njime priznat kao službena religija, a Vlada Austrije sada ga želi izmijeniti, što je već duže vrijeme jedna od najaktuelnijih tema u toj državi.

Zakon će na glasanje vjerovatno u januaru, a brojni muslimani u Austriji se nadaju da do izmjena neće doći.

Zatvaranje udruženja

Ukoliko Vlada usvoji izmjene Zakona o islamu, brojnim muslimanskim udruženjima prijeti zatvaranje.

”Pa, svakako da su svi muslimani Austrije, u većini slučajeva, zabrinuti tim zakonom”, rekao je Šemsudin iz jednog od brojnih udruženja bosanskih muslimana.

U Parlamentu se već sedmicama raspravlja o Zakonu.

”Prijedlog zakona zahtijeva da sva muslimanska udruženja – u roku šest mjeseci od donošenja zakona postanu dio jedne od dvije krovne islamske organizacije u zemlji: sunijske i alevijske. Zatim, zabranuje se rad stranim imamima, kao i vanjsko finansiranje muslimanskih organizacija. Na kraju, zahtijeva se standardizovan prevod Kur'ana i islamskih tekstova na njemački jezik”, izvijestio je iz Beča reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Izmjene Zakona o islamu dolaze u trenutku kada se sve više muslimana iz Austrije priključuju radikalnim grupama u Siriji i Iraku.

Kršenje ljudskih prava

Upravo zbog toga, kaže austrijski ministar vanjskih poslova u nedavnoj izjavi, i potreba za novim zakonom.

”Želimo austrijsku formu islama. Svaki musliman u Austriji trebao bi biti u mogućnosti da praktikuje svoju religiju, ali ne želimo utjecaj i kontrolu izvana”, kazao je Sebastian Kurz.

Zakoni koji regulišu slobodu vjeroispovijesti u Austriji omogućavaju postojanje više organizacija za istu vjeru, kao i primanje novčanih sredstava iz inostranstva.

Tako se, naprimjer, finansiraju Ruska pravoslavna crkva i jevrejske zajednice.

Zato profesor pravnog fakultetu u Beču Stefan Hammer smatra da se Prijedlog zakona o islamu kosi sa ljudskim pravima zagarantovanim u Ustavu.

”Vladin Prijedlog zakona definitivno bi uskratio ne samo vjerske slobode muslimana, već bi kršio i princip jednakosti među vjerskim zajednicama. Pogrešan je pristup izmijeniti zakon koji reguliše vjeru, u sredstvo za očuvanje sigurnosti”, rekao je Hammer.

Problem islamofobije

Carla Amina Baghajati predstavlja Islamski savjet Austrije, a smatra da je jedini razlog za mijenjanje dosadašnjeg Zakona -islamofobija.

”Ovaj Zakon dolazi u vrijeme koje će biti zapamćeno u budućnosti kao nešto gore od atmosfere odmah nakon 11. septembra. Mnogi muslimani to kažu. Nije više strah općenito od islama. Sada se stvorio strah od muslimana kao susjeda čija su djeca ekstremistički indoktrinirana i koja u džepu imaju avionsku kartu za Siriju”, zaključila je Baghajati. 

Austrija je dom za blizu 600.000 muslimana, a najveći broj dolazi iz Turske i Bosne i Hercegovine.

Zakonom starim više od jednog stoljeća dobili su brojna prava – kao što je mogućnost pohađanja islamske vjeronauke u javnim školama.

Sada strahuju da bi novim zakonom neka od njih mogli izgubiti zbog nekolicine ekstremnih grupa.

Izvor: Al Jazeera