Aktivisti: Sirija koristila hlor protiv ISIL-a

Sirijska vlada je optužena da je koristila gas hlor protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je posljednji u nizu navoda o korištenju hemijskog oružja u sukobima u toj zemlji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) je u subotu saopćila da su borci ISIL-a pokazivali znake trovanja hlorom nakon što su državne snage odbile ofanzivu na ključnu zračnu bazu na istoku zemlje.

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se protivi sirijskog Vladi, kazala je da su grupe boraca imale probleme sa disanjem tokom pokušaja da zauzmu strateški vojni aerodrom u Deir Ezzoru.

Sirijska državna televizija je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika, koji je kazao da je vojska odbila pokušaje napada “terorista” na nekoliko područja u blizini grada Deir Ezzor, te da su ubili “desetine napadača i uništili njihova vozila i oružje”.

Ubijeni borci ISIL-a

TV stanica je poslije emitirala snimke sirijskih vojnika kako stoje pored tijela ubijenih boraca, za koje je rečeno da su ubijeni pripadnici ISIL-a.

SOHR je naveo da je od pokretanja napada u četvrtak poginulo 51 pripadnik Assadovih snaga te 68 boraca ISIL-a. Među poginulim je i dvoje francuskih državljana.

Režimske snage koristile su zračnu bazu, jednu od posljednjih područja pod kontrolom Vlade u provinciji Deir Ezzor, za napade na položaje ISIL-a u nekoliko područja širom zemlje.

ISIL kontrolira većinu provincije Deir Ezzor, ali je polovina provincijske prijestolnice u rukama državnih snaga.

Naftom bogata provincija leži između provincije Raqqa, koju kontrolira ISIL, i granice sa Irakom, koja se smatra ključnim plijenom za ISIL. 

Izvor: Al Jazeera i agencije