Hollande najavio prekid vatre u Ukrajini

Hollande je najviši zapadni zvaničnik koji je posjetio Rusiju od njene aneksije Krima u martu (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je nakon iznenadne subotnje posje Moskvi tokom koje je o ukrajinskoj krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da će u idućih nekoliko dana u Ukrajini stupiti na snagu prekid vatre.

“Prekid vatre, koji će biti proglašen sutra ili prekosutra, mora se u potpunosti poštovati”, rekao je Hollande, a prenijela francuska televizija nakon razgovora na aerodromu Vnukovu, jugozapadno od Moskve.

Hollande je najviši zapadni zvaničnik koji je posjetio Rusiju od njene aneksije Krima u martu.

Francuski predsjednik je kazao Putinu kako se nada da će se postići napredak u cilju okončanja krize.

Proces pregovora

Putin jeranije rekoa kako je uvjeren da Hollandeova posjeta može pomoći da se osigura napredak u krizi u kojoj je Zapad nametnuo sankcije Rusiji i tokom koje su odnosi Moskve i Zapada na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Dvojica predsjednika razmatrali su i Hollandeovu ideju da njemačka kancelarka Angela Merkel, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i Vladimir Putin što prije počnu proces pregovora kako bi se smanjile tenzije u Ukraijni.

Osim sankcija Evropske unije, Francuska je donijela odluku da na neodređeno vrijeme stopira isporuku dva nosača helikoptera, koje je od te zemlje naručila Rusija.

Dvojica predsjednika o tome nisu razgovarali.

U kratkom obraćanju novinarima, nakon sastanka Hollande je izjavio:

“Nadam se da će kontakti izemeđu Rusije i Francuske biti nastavljeni. Postoji zajednička historija, postoji i potreba i mi moramo naći rješenje. Uivjek se moramo truditi da nađemo rješenje. Bio sam u Kazahstanu, gdje postoje slični problemi. Postoje vremena kada treba da se iskoristi trenutak, a taj trenutak je stigao”, kazao je Hollande.

Nakon razgovora sa predsjednikom Francuske, Vladimir Putin je izjavio da se nada da će u Ukrajini biti uspostavljeno trajno primirje.

“Nadamo se da će u bližoj budućnosti biti donijeta konačna odluka o primirju. O detaljima sam razgovarao sa predsjednikom Francuske. Nadam se i Rusija podržava napore Francuske i drugih zemalja koje su uključene u proces rješavanja krize”, kazao je Putin i dodao da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Putin smatra da trenutna situacija daje mogućnost da se svi nadaju najboljem.

“Mislim, ili se bar nadam, da će se primirje dogoditi u bliskoj budućnosti”, zaključio je Putin.

Prethodni susret Vladimira Putina i Francoisa Hollandea održan je 15. novembra, u okviru samita G20 u Brisbaneu.

Nove žrtve

U međuvremenu, devetero ljudi je poginulo u najnovijim sukobima između pripadnike ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Centra za nacionalnu sigurnost Ukrajine Andrij Lisenko potvrdio je da je u napadu separatista ubijeno šest vojnika i tri civila.

Također, prema posljednjim informacijama, u istom oružanom napadu je ranjeno desetak vojnika i tri civila.

Lisenko je dodao da su proruski separatisti, uprkos postignutom primirju, samo tokom posljednja 24 sata 29 puta prekršili primirje.

On napominje kako su napadi izvedeni teškim oružjem u mnogim mjestima, uključujući Debaltsevo, Peski i aerodrom u Donjecku.

Potvrdio je da je aerodrom u Donjecku i dalje pod kontrolom pripadnika ukrajinskih vojnih snaga te da se vode sukobi između ukrajinske vojske i proruskih separatista, zbog čega se mnogi raseljeni stanovnici ne mogu vratiti u svoje domove.

U sukobima na istoku Ukrajine od aprila je ubijeno više od 4.300 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je tokom godišnjeg obraćanja naciji da je Rusija jaka zemlja koja će prevazići trenutne izazove. Navodi kako neće dopustiti da se ostvare namjere pojedinih zemalja koje Rusiji žele jugoslovenski scenario. Zapad optužuje za cinizam u rješavanju ukrajinske krize.

Published On 04 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO