Procurio snimak vojske o skrivanju Mursija

Tužilaštvo je u novembru zatražilo smrtnu kaznu za Muhameda Mursija (AFP)

Satelitski kanal Mukameleen emitirao je audiosnimak, koji se pripisuje vojnim liderima u Egiptu, na kojem se dogovaraju kako da namjeste datum i mjesto hapšenja svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija za vrijeme njegovog prvog nestanka.

Audiosnimak pokazuje saradnju vojnih lidera u pronalaženju zakonitog rješenja za mjesto pritvora Mursija, u strahu da njegov advokat ne upotrijebi to u napadu za nezakonit pritvor tokom perioda koji je prethodio odvođenju Mursija u zatvor Tora.

Prema izjavama sagovornika na snimku, slučaj špijunaže, za koji se Mursi tereti, neće biti zakonski validan dok se ne obmane tužilaštvo da je mjesto pritvora Mursija pri ministarstvu unutrašnjih poslova, a ne u vojnoj bazi.

Na snimku general Mamdouh Shaheen, pomoćnik ministra odbrane za ustavna i pravna pitanja, traži od komandanta mornarice Osame Al-Jundija da odredi jednu zgradu unutar mornaričke baze te da se to mjesto predstavi kao objekat ministarstva unutrašnjih poslova.   

Prema audiozapisu, jedan od vojnih lidera kaže: “Mogu to uraditi tako da to obave centralne snage sigurnosti, a da na vratima bude jedinica unutrašnjih poslova, kako bi se poduzele preventivne mjere i isključili najgori scenariji u ovom slučaju.”

Tužbe za špijunažu

On upozorava da, ukoliko se ne poduzmu takve mjere, tužba za špijunažu i slučaj “Al-Ittihadia” neće uspjeti te je potvrdio kako je mjesto pritvora svrgnutog predsjednika od 3. jula do prebacivanja u zatvor Tora “nezakonito“”.

Egipatski tužilac zatražio je u novembru smrtnu kaznu za zbačenog predsjednika Muhameda Mursija i drugih pripadnika pokreta Muslimanska braća optuženih za špijunažu.

Tužilac Emad el-Sharawy je na sudskom pretresu zatvorenom za javnost rekao da je Mursi, dok je bio na funkciji godinu dana, sa svojim saradnicima dostavljao stranim obavještajnim agencijama bezbjednosnu dokumentaciju.

El- Sharawy je imenovao Iran kao jednu od zemalja gdje je navodno dostavljana dokumentacija, prenio je AP.

Vojska je svrgnula demokratski izabranog Mursija u julu prošle godine, poslije masovnih protesta, u kojima su demonstranti njega i Muslimansku braću optuživali za monopolizaciju vlasti.

Izvor: Al Jazeera