Kanada optužila maloljetnika za terorizam

Policija nije imenovala grupu s kojom je mladić navodno povezan (AP)

Kanadska policija je optužila 15-godišnjaka za krivična djela povezana s terorizmom, navodeći da je počinio pljačku u korist terorističke grupe.

Policija nije navela ime mladića, za kojeg tvrdi da je namjeravao otputovati iz Kanade kako bi sudjelovao u terorističkim aktivnostima u inostranstvu.

Optuženi je doveden u sud u kanadskom gradu Montrealu.

Policija bez komentara

”Kraljevska kanadska policija nepopustljiva je prema onima koji pokušavaju sudjelovati u terorističkoj aktivnosti”, saopćio je predstavnik policije James Milizia.

Policija je rekla da neće komentirati razloge za podizanje optužnice zbog dječakovih godina i zbog istrage.

Policija nije imenovala grupu s kojom je mladić navodno povezan.

Dva kanadska vojnika ubijena su u oktobru u odvojenim incidentima u Montrealu i Ottawi, a njihove ubice bili su simpatizeri ekstremnih grupa.

Pripadnici službi sigurnosti ubili su obojicu napadača, uključujući i onoga koji je pokušao izvesti napad na kanadski Parlament.

Kanada u koaliciji protiv ISIL-a

Napadi su se dogodili nakon što je Kanada poslala ratne avione na Bliski istok gdje sudjeluju u zračnim napadima na položaje pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

Kanadski dužnosnici tvrde da su na tragu 93 osobe, za koje postoji sumnja da bi mogli se pridružiti oružanim grupama u inostranstvu ili izvršiti napade u Kanadi.

Većina njih kanadski su državljani.

Izvor: Agencija