Putin čestitao Obami Novu godinu

Kremlj je danas objavio nekoliko desetaka novogodišnjih poruka upućenih šefovima država (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u novogodišnjoj čestitki američkom predsjedniku Baracku Obami da Moskva i Washington dijele odgovornost za mir u svijetu, ali i da njihovi bilateralni odnosi trebaju počivati na ravnopravnosti.

Kremlj je danas objavio nekoliko desetaka novogodišnjih poruka upućenih šefovima država i međunarodnih organizacija kao što su Olimpijski komitet i FIFA, prenosi AP.

Ukazavši na predstojeću 70. godišnjicu savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu, Putin je istakao da ona treba poslužiti kao podsjetnik na “odgovornost koju Rusija i Sjedinjene Američke Države snose za održavanje mira i međunarodne stabilnosti”.

Moskva se zalaže za unapređenje odnosa, ali samo ako postoji “ravnopravnost i uzajamno poštovanje”.

Čestitke i drugim liderima

Predsjednik Rusije čestitke je uputio i drugim liderima – njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, britanskom premijeru Davidu Cameronu, predsjedniku Turske Recepu Tayypu Erdoganu, predsjedniku Francuske Franscoisu Hollandeu, papi Franji i mnogim drugima.

Čestitku je dobio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako AP napominje, na spisku primalaca novogodišnjih poruka Kremlja ne nalazi se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Izvor: Agencije