UN: Rohinjama dati državljanstvo Mijanmara

UN traži da Rohinje imaju pravo na obrazovanje i zdravstvo (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je odobrila Rezoluciju kojom se poziva Mijanmar da pruži “potpuno državljanstvo” muslimanskoj manjini Rohinjama te da im omogući slobodno kretanje širom zemlje.

Rezolucija je konsenzusom usvojena u ponedjeljak, a u njoj se ističe “velika zabrinutost” Skupštine zbog načina na koji Vlada Mijanmara tretira Rohinje.

Rezolucijom je poslana jasna poruka 193-članog svjetskog tijela da je međunarodna zajednica ujedinjena u zahtjevima da se promijeni način na koji Mijanmar tretira manjine.

Također se poziva Vlada da poduzme mjere da se Rohinjama omogući siguran povratak u njihove zajednice, da se provede nezavisna istraga o kršenjima ljudskih prava “te da se promovira mirni suživot”.

Prema državnom zakonu, za 1,3 miliona Rohinja je uskraćeno državljanstvo, čime su oni bez države i nemaju gotovo nikakvih prava.

Zvaničnici Mijanmara žele ih zvanično kategorizirati kao Bengalce, implicirajući da su oni ilegalni imigranti iz susjednog Bangladeša.

Nakon što je Mijanmar počeo s tranzicijom iz diktature u demokratiju 2011. godine, novopronađena sloboda izražavanja je raspirila plamen mržnje budisitičke većine usmjeren prema Rohinjama.

U nasilju budističkih bandi je ubijeno 280 ljudi, većina njih je bila religijska manjina, a od 2012. raseljeno je 140.000 osoba.

Rohinje sada žive u uvjetima sličnim onim tokom aparthejda, u kampovima ili u ograničenim selima u zapadnoj državi Rakhine.

Dozvola za nacionalnost

Generalna skupština poziva Vladu Mijanmara da dozvoli muslimanskoj manjini da sebe zovu Rohinjama.

Također se traži da Mijanmar osigura da Rohinje imaju jednak pristup servisima kao što je zdravstvo i obrazovanje te da se posveti korijenu nasilja i diskriminacije prema njima.

I dok je Skupština pozdravila pozitivni napredak te zemlje ka političkim i ekonomskim reformama, pozvana je Vlada “da pojača napore kako bi se okončalo kršenje ljudskih prava i zlostavljanja”.

Rezolucija poziva da se u toj zemlji “bez odgađanja” otvori ured Visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Neobavezujuća rezolucija koju je pripremila Evropska unija također poziva mijanmarsku Vladu da ubrza napore za rješavanje problema diskriminacije, “nasilja, govora mržnje, raseljavanja i ekonomskog uskraćivanja koje pogađa razne etničke i religijske manjine te napade na muslimane i druge religijske manjine”.

Rezolucija također navodi zabrinutost međunarodne zajednice zbog predsjedničkih izbora koji će se održati naredne godine, kazavši da Mijanmar treba osigurati da budu “kredibilni, inkluzivni i transparentni” i da omoguće “poštenu priliku za glasanje svim kandidatima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Rohinja muslimani žive u beznađu u kampovima za raseljene bez osnovnih potrepština, dok ih Vlada Mijanmara odbija priznati kao etničku grupu.

Published On 16 Dec 2014

Film Phila Reesa donosi neoborive dokaze o sistematskom progonu i etničkom čišćenju nad Rohinjama u Mijanmaru.

Published On 08 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO