Gaza: Život s ožiljcima rata

Rat u Gazi prošlog ljeta bio je najkrvaviji ikad vođen na palestinskom području. Jedan od najtežih trenutaka bilo je granatiranje UN-ove škole.

Safa, žrtva granatiranja, izgubila je nogu i kontrolu nad rukom, što svaki njezin životni potez čini mnogo težim.

Ipak, najviše joj nedostaje igranje s djecom. “Vodila sam lijep život. Igrala sam se s djecom, trčala s njima. Sve sam mogla raditi. Sad to više nije moguće, ne samo zbog noge nego i zbog ruke. Ako trebam hodati, netko mi mora pomoći. Ako želim piti vode, neko mi mora otvoriti bocu”, kaže Safa.

Nada u oporavak

U posljednjem ratu u Gazi izgubila je lijevu nogu i kontrolu nad desnom rukom. Izraelska tenkovska granata pogodila je UN-ovu školu u kojoj se krila njezina obitelj.

To je bio jedan od najtragičnijih događaja rata u Gazi. Poginulo je 17 osoba. Ozlijeđeni su mnogi članovi njezine obitelji. I mladi i stari nose ožiljke od tog dana.

No, postoji nada da će opet moći koristiti  desnu ruku. Suprug Munzir redovno je vodi na fizikalnu terapiju. Terapeuti kažu kako je njezina volja ključna.

“Ona je snažnog duha. Ima odličan odnos sa suprugom i djecom, to joj pomaže u oporavku. Pomaže samoj sebi više nego što joj pomaže tretman. Zbog toga će se brzo oporaviti”, smatra medicinska sestra Areeg Tolan.

Djeca se vratila u učionice

U međuvremenu, Munzir mora preuzeti ulogu oba roditelja. On i supruga nadaju se da više neće imati tako tešku godinu.

“Ovo ljeto bilo je drukčije od ostalih u mome životu. Prije rata bilo je teško. Potom je došao rat i ja sam mjesec dana provela u bolnici. Nikad neću zaboraviti 2014. Nisam optimistična ni da će iduća godina biti mnogo bolja”, kaže Safa.

UN-ova škola, koja je bila meta napada, ponovno je otvorena prije nekoliko mjeseci. Djeca su se vratila u učionice. Sada vode relativno normalan život.

Safin život više nikad neće biti isti. Želja joj je da 2015. bude godina oporavka.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO