Više od 150 mrtvih u napadu Boko Harama

Više od 150 ljudi, među kojima 44 pripadnika snaga sigurnosti, izgubilo je život u ponedjeljak u napadu grupe Boko Harama na grad Damaturu, na sjeveroistoku Nigerije, saznaju svjetske agencije u srijedu od više izvora.

Kako navode čelnik spasilačke službe i medicinski izvor u bolnici Sani Abacha u tome gradu, 115 tijela žrtava je dovezeno u mrtvačnicu nakon napada koji je trajao više sati.

Poginula su i šesterica vojnika, dodaje se, a glasnogovornik nigerijske policije Emmanuel Ojukwu rekao je da je poginulo i 38 policajaca.

Od 115 poginulih čija su tijela u civilnom odijelu dovezena u mrtvačnicu, dvoje su bili ljekari.

Druge tri žrtve bili su zaposlenik savezne politehničke škole u državi Yobe, koje je Damaturu prijestonica, te njegovo dvoje djece.

Među žrtvama su i pobunjenici, rekao je medicinski izvor.

Desetine ranjenih

“U redovima policije imamo 38 mrtvih”, dodao je glasnogovornik policije Ojukwu.

Po riječima čelnika spasilačke službe, 78 osoba je ranjeno, među kojima su 53 napustile bolnicu pošto su dobile ljekarsku pomoć.

Za sada nije službeno objavljen broj žrtava u napadu koji je u ponedjeljak u zoru poveo veći broj naoružanih ljudi, koji su zapalili prostorije policije.

Pripadnici privatne milicije koja se bori protiv Boko Harama u tome gradu rekli su da je u sukobu ubijeno više od 40 pripadnika ove grupe.

Ovaj napad s velikim brojem žrtava dogodio se nakon što je u petak ispred velike džamije u Kanu, gradu na sjeveru Nigerije, poginulo više od 120 ljudi.

Za napad je optužen Boko Haram, grupa koja je 2009. godine podigla oružanu pobunu kako bi u tom dijelu Nigerije, gdje su muslimani u većini, uveli šerijat.

Izvor: Agencije