Sirijske izbjeglice zimu čekaju bez pomoći

Gotovo milion sirijskih izbjeglica koji su utočište pronašli u Libanu pripremaju se za zimu. Teško je povjerovati da bi život sirijskim izbjeglicama mogao biti imalo teži. Ipak, manjak sredstava u Ujedinjenim narodima znači da u decembru neće primiti humanitarnu pomoć.

Skoro 900.000 Sirijaca oslanja se na novac koji prima od UN-a za kupovinu hrane. Mahi je taj novac potreban. Ona je samohrana majka sa sedmero djece, a njena improvizirana kuhinja gotovo da je prazna.

“Nemamo nikoga, osim Boga. Šta da radimo? Pokušavamo preživjeti s tih nekoliko dolara pomoći i onoga što tu i tamo zaradimo. Od toga živimo”, kaže Maha.

Mnogi u dolini Bekaa rade kao nadničari. No, zimi za njih jedva da ima nekog posla.

Dan za danom

“Zima je najgore godišnje doba za sirijske izbjeglice u Libanu. Oni su već dovoljno pretrpjeli od kiša koje su padale posljednja dva mjeseca, a sada ih čeka i snijeg. Žive u provizornim, primitivnim domovima od šperploče i cerade. Njihove porodice kažu da im najavljeni nedostatak hrane predstavlja dodatnu brigu”, javlja reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Ujedinjeni narodi kažu da su na ovaj problem upozoravali još u oktobru te da ne znaju kad će se nastaviti isporuka pomoći.

“Ne znamo. Za sada radimo dan za dan. Kad budemo znali hoćemo li dobiti sredstva, tada ćemo i objaviti. Nemamo precizne ni potvrđene informacije u vezi s finansiranjem u januaru”, kaže Sandy Maroun iz Svjetskog programa za hranu.

Narednog mjeseca djeca-izbjeglice počet će još jednu godinu života u ovim kampovima, u kojima ništa nije izvjesno, čak ni to da će imati šta jesti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO