Mađarski sud oslobodio Hernadija optužbi

Zsol Hernadi se tereti da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera (EPA)

Apelacioni sud u Budimpešti je potvrdio, uz manje izmjene, oslobađajuću presudu predsjedniku Uprave i izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u vezi tužbe za međunarodnu korupciju i druge kriminalne radnje.

Riječ je o konačnoj presudi, navodi mađarska novinska agencija MTI.

Dioničarka MOL-a i bivša zaposlenica tužila je Hernadija za finansijsku štetu, tvrdeći da je izgubila 24 miliona forinti (78.500 eura) zbog pada cijene dionice MOL-a nakon objave optužbe da je Hernadi podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera radi stjecanja upravljačkih prava u Ini.

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je tokom posjete podzemnom skladištu plina Okoli ironično komentirao takvu odluku suda: “Baš me čudi da je oslobođen”.

Optužnica u Hrvatskoj

Dodao je da je fokusiran na pregovore s MOL-om oko Ine i na arbitražu, prenosi Hina.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je u junu optužnicu protiv Hernadija, koji se tereti da je podmitio Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavilo je da će se Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, suditi u odsustvu, a odbijen je i zahtjev njegove odbrane da se ukine odluka o istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog bijega.

Hernadijeva odbrana najavila je žalbe na sudske odluke, jer smatra da optužnica, kao i odluke o istražnom zatvoru i suđenju u odsustvu nisu utemeljeni.

No, tužiteljica iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Vanja Marušić kazala je da je zadovoljna, jer je sud potvrdio sve njihove zahtjeve.

Iz USKOK-a tvrde kako je šef MOL-a tokom 2008. i 2009. godine sa Sanaderom dogovorio da će za mito od deset miliona eura, u mađarsku korist, izmijeniti međudionički ugovor u Ini.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u decembru 2012. godine i ponovo je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula prošle godine.

‘Zaštita nacionalnih interesa’

Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor, nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je, zbog primanja mita od Hernadija, osuđen na deset godina zatvora.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. mart), USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova odbrana protumačila kao pritisak na sud.

Pravomoćna oslobađajuća presuda suda u Budimpešti Hernadiju ne bi trebala utjecati na nastavak krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj, smatraju u USKOK-u, dok njegov branitelj smatra kako bi se moglo otvoriti pitanje je li riječ o presuđenoj stvari.

Hernadijev advokat Peter Zamecsnik je u maju izjavio kako bi pravomoćna oslobađajuća odluka mogla prisiliti vlasti u Hrvatskoj da odbace optužnicu protiv Hernadija za korupciju.

No, u USKOK-u kažu da mađarska presuda ne mijenja ništa te da se krivični postupak protiv Hernadija može nastaviti.

Podsjećaju da je protiv čelnika MOL-a na snazi pravomoćna optužnica te da je krivični postupak pokrenut tri godine prije nego što je u Mađarskoj podignuta privatna tužba.

Ističu i da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nikada nije mađarskim pravosudnim vlastima prepustilo Hernadijev krivični progon.

‘Podloga za ponavljanje postupka’

Hernadijev branitelj Goran Mikuličić rekao je da ne može komentirati mađarsku presudu, jer je nije vidio.

“Ja mogu komentirati tek procesnu situaciju, a ona ide u pravcu da, ukoliko je ta odluka istovjetna inkriminacijama koje se dižu ovdje, u Hrvatskoj, može se postaviti pitanje tzv. res iudicate, ili presuđene stvari”, izjavio je on za Hinu.

Dodao je kako, da bi se utvrdilo je li riječ o već presuđenom slučaju, treba proći određenu proceduru.

“Najprije moram dobiti prevedenu presudu, a još ne znam kakav će biti razvoj događaja”, kazao je Mikuličić.

I Sanaderova advokatica Jadranka Sloković kaže da presudu još nije vidjela te da ne zna je li mađarski slučaj, što se inkriminacija tiče, istovjetan hrvatskom.

“No, pokaže li se da je inkriminirani događaj identičan, to bi Sanaderu išlo u prilog, jer bi to mogla biti podloga za ponavljanje postupka”, rekala je Sloković.

Izvor: Agencije