Završena evakuacija zatočenih na trajektu

Svi putnici sa italijanskog trajekta koji se zapalio kod grčke obale spašeni su, saopćili su grčki zvaničnici. 

Sedmoro ljudi je poginulo u požaru. Šest tijela danas je izvučeno iz vode u blizini trajkta Norman Atlantic.

Jedan Grk preminuo je u nedjelju kada je upao u vodu dok je pokušavao da uđe u spasilački čamac.

Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari danas je otvorilo krivičnu istragu o tome kako je došlo do požara na trajektu Norman Atlantic.

Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprinio nesreći, a italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo tehnički pregled 19. decembra, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti.

Jedan od preživjelih, koji je danas stigao u Italiju, rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizira evakuaciju.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlaštenjem grčkog trajektnog operatera Anek Lines od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ancone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio.

Operacija spašavanja

Poslije prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu uslijed loših vremenskih uvjeta, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedjelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

Teretni brod sa 49 evakuiranih, uključujući četvoro djece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno.

Brod je pristigao na obalu poslije noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promjene plana.

Talijanska i grčka vojska učestvuju u misiji spašavanja, otkako je trajekt Norman Atlantic, koji je putovao iz grčke luke Patras do talijanske Ancona, u nedjelju poslao poziv u pomoć.

“Uprkos dimu i očajnim uslovima, spasilačka misija se nastavila cijelu noć, bez stajanja”, rekao je kapetan talijanske mornarice Riccardo Rizzotto.

Rizzotto je rekao da konačno odredište trajekta još nije poznato. Neki italijanski zvaničnici kažu da će najvjerovatnije biti odvučen u italijansku luku, iako je trenutno bliže Albaniji.

“Sada je prioritet spasiti putnike i posadu, što je prije moguće”, kazao je Rizzotto.

Neispravna vrata

Trajekt je zadnji put pregledan u luci Patras Port, 19. decembra, gdje je ustanovljeno šest “nedostataka”, ali ni jedan dovoljno ozbiljan da se trajekt zadrži u luci, piše na internetskoj stranici Evropske agencije za pomorsku sigurnost.

Među nedostacima su “neispravna” protivpožarna vrata, “nedostatak” svjetala za hitne slučajeve, te pokvarena “nepromočiva vrata”.

Proizvođač broda, Carlo Visentini, rekao je da su samo jedna od 160 protivpožarnih vrata problematična, i to iznad zone požara.

Visentini je rekao da je problem odmah riješen, što je zadovoljilo inspektore. Ostalo je nejasno da li su uslovi na trajektu doveli do požara.

Al Jazeerin reporter Simon McGregor-Wood javlja da “prva iskra ostaje misterija”. “Ali ono što znamo iz različitih izvora jeste da je požar ovladao u palubi sa automobilima”, rekao je on.

“Tu se nalazilo 200 različitih vozila, uključujući i nekoliko cisterni koje su prevozile maslinovo ulje. Pretpostavlja se da je to ulje doprinijelo požaru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Tragedija koja je šokirala svijet u aprilu – potonuće južnokorejskog trajketa u kojem je poginulo više od 300 osoba, većinom djece, dobila je sudski epilog. Sud  je kapetana trajekta Sewol osudio na zatvorsku kaznu od 36 godina. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu i planira da podnese žalbu. Kapetan je oslobođen optužbe za ubistvo i osuđen […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO