Vijeće sigurnosti UN-a o palestinskoj rezoluciji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda večeras će glasati o jordanskom prijedlogu rezolucije kojom se traži od Izraela povlačenje s okupirane palestinske teritorije do 2017. i povlačenje na granice utvrđene 1967. godine.

Riječ je o prijedlogu koji predviđa povlačenje Izraela s palestinske teritorije okupirane nakon 1967. godine i osnivanje palestinske države s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Za usvajanje prijedloga rezolucije potrebno je devet glasova u Vijeću sigurnosti.

Jordan je 18. decembra Vijeću sigurnosti predao nacrt rezolucije o Palestini, koji je prethodno usaglašen s predstavnicima nekoliko arapskih zemalja, a koji predviđa da se Izrael najkasnije do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije i da se uspostavi palestinska država s Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Arapska podrška

U utorak su arapski ambasadori prihvatili su palestinske amandmane na rezoluciju UN-a, kojom se poziva na okončanje izraelske okupacije u roku od tri godine, čemu se Izrael i SAD protive.

Ambasadorica Jordana u UN Dina Kawar, koja je arapski predstavnik u Vijeću sigurnosti, izjavila je novinarima poslije sastanka 22 arapska izaslanika da će izmijenjeni tekst rezolucije biti podnijet Vijeću kasnije u ponedjeljak.

Kawar je rekla da će palestinski i jordanski lideri “svakodnevno biti u kontaktu da bi se našlo najbolje vrijeme za glasanje”, navodi agencija Tanjug.

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour je poslije sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, kazao da bi o rezoluciji moglo da se glasa u utorak ili srijedu.

Ipak, upitan da li bi glasanje moglo da se odgodi za period poslije 1. januara, Mansur je odgovorio da je sve moguće, ijje agencija AP.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je ranije rekao da će izmijenjena rezolucija biti podnijeta u ponedjeljak, a da će se glasati u utorak. 

Protivljenje Izraela

Ako se međunarodna zajednica ne usprotivi palestinskim nastojanjima u Ujedinjenim narodima za priznanjem državnosti, to će učini Izrael, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

U palestinskom Nacrtu rezolucije o državnosti poziva se na postizanje sporazuma o miru s Izraelom u roku jedne godine i okončanje okupacije palestinskih teritorija do kraja 2017.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas informirao je putem telefona državnog sekretara SAD-a Johna Kerryja da će preduzeti inicijativu, uprkos američkom i izraelskom protivljenju, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Nekoliko evropskih zemalja vršilo je pritisak da se predlože fleksibilniji rokovi, kako bi rezolucija dobila širu podršku, navodi Reuters.

“Očekujemo da se čitava međunarodna zajednica, barem njeni odgovorni članovi, oštro usprotive tom diktatu UN-a, toj rezoluciji Vijeća sigurnosti. Jer su direktni pregovori i nenametnuti uvjeti ono što je uvijek potrebno”, rekao je Netanyahu u Jerusalemu.

Bojazan Izraela od produbljenja sukoba

Ako se rezolucija usvoji, to bi primoralo Sjedinjene Američke Države, najbližeg saveznika Izraela, da odluči hoće li iskoristiti pravo veta, piše Tanjug.

“Nacrt rezolucije poziva na obnovu pregovora da se riješi pitanje konačnog statusa, ne kasnije nego u roku 12 mjeseci nakon usvajanja rezolucije i osigura kraj izraelske okupacije, koja je počela 1967, ne kasnije od kraja 2017. godine,” saopćila je Palestinska oslobodilačka organizacija, istakavši da dokument poziva na “dvije suverene demokratkse i sigurne države – Palestinu i Izrael”.

Palestinski Nacrt rezolucije, koji je Jordan podnio Vijeću sigurnosti, poziva da Jerusalem bude podijeljeni glavni grad Izraela i palestinske države.

U konačnom prijedlogu se, međutim, navodi tvrđi stav – da će istočni Jerusalem biti glavni grad Palestine, rekli su zvaničnici.

Također se poziva na okončanje širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO