Svjedočenja putnika italijanskog trajekta

Požar je najgora stvar koja se može dogoditi na brodu (EPA)
Požar je najgora stvar koja se može dogoditi na brodu (EPA)

Požar, orkanski vjetrovi i valovi, nespremna posada i prekrcana paluba, izazvali su havariju italijanskog trajekta Norman Atlantic, svjedoče preživjeli putnici, javlja Hina.

Muškarac u pidžami, s dekom prebačenom preko ramena, šepajući se spušta niz stepenice kontejnerskog broda koji ga je spasio. Uz njega se privio dječak, na licu su mu vidljivi stres i napetost koje je proživio proteklih sati.

Drugi napuštaju spasilački brod u luci u Bariju sa suzama radosnicama.

Za putnike s trajekta Norman Atlantic drama je završena. Za njih desetoro, kako piše Srna, bila je smrtonosna.

Putnici govore o haosu koji je nastao pošto je na brodu u nedjelju popodne kod obale grčkog otoka Krfa buknula vatra. Neki od njih navode da je posada bila loše obučena i nespremna za rješavanje nastale situacije.

Panika i nagurivanje

“Nisu nam dali nikakve upute. Bio je samo jedan izlaz za nuždu na šestoj palubi prema pramcu broda. Zavladala je apsolutna panika i naguravanje”, rekla je putnica Rania Firaiou grčkoj televiziji.

“Niko nije učinio ništa da smiri ljude”, dodaje. “Najveći spasilački brod mogao je primiti 150 ljudi, a otišao je samo s njih 60. Našu posadu doslovce nismo nigdje mogli vidjeti”.

Jedna je žena ispričala kako je svjedočila utapanju svog muža. “Bili smo zajedno u moru nekoliko sati. Htjela sam ga spasiti, ali nije uspio. Stalno je govorio ‘umrijet ćemo, umrijet ćemo'”, rekla je Teodora Douli.

U bolnici u južnom italijanskom gradu Copertinu, 11-godišnji dječak Marco nestrpljivo čeka vijesti o svom ocu.

“Je li moj tata dobro? Gdje je? Kad će doći po mene?”, zapitkivao je novinare.

Spasiocima je najveći problem bilo nevrijeme. Višemetarski valovi spriječili su ostale brodove da se približe Norman Atlanticu i preuzmu putnike.

Grčki pomorski stručnjak Giorgios Margetis rekao je novinarima da je nesreća rezultat nekoliko faktora koji su se dogodili u isto vrijeme.

“Prvo, požar koji se proširio vrlo brzo. Požar je najgora stvar koja se može dogoditi na brodu. Zatim, užasno vrijeme. Orkanski vjetrovi i valovi. Takvo što dogodi se možda dvaput, triput godišnje”, rekao je Margetis.

Problem u komunikaciji

Spasilačke operacije helikopterima velik su izazov. “Nije lako letjeti iznad plamena”, rekao je bivši italijanski general zrakoplovstva Vicenzo Camporini.

“A stvar je dodatno zakomplicirana time što je mnogo institucija trebalo koordinirati stvari”, dodao je.

Neki mediji javljaju o problemima u komunikaciji između Grčke i Italije. Grci su htjeli pokušati tegliti trajekt prema Albaniji, Italijani su se protivili.

U neusklađenom pokušaju tegljenja puklo je uže što je uzrokovalo dodatni zastoj u operaciji spašavanja.

Italijanska državna tužilaštva u Bariju i Brindisiju otvorila su istragu, koja će se vjerovatno fokusirati na to da je na brodu navodno bilo nepravilnosti i prije nego li je isplovio i da je paluba s automobilima bila prekrcana, piše Hina.

Italijanski trajekt Norman Atlantic plovio je na liniji između Patrasa na zapadu Grčke i Ancone s 478 putnika i članova posade i 200 vozila.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO