Solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere

Brojni mediji i prijatelji u regiji i svijetu danas su u 11.00 sati (12 sati po egipatskom vremenu) iskazali solidarnost s trojicom novinara Al Jazeere (Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed) koji se od 29. decembra 2013. nalaze u zatvoru u Kairu.

Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta iskazale su, kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere.

Greste i Fahmy osuđeni su na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na 10 godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Javni apel za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su brojne svjetske vlade te 150 organizacija za ljudska prava, udruženja novinara i organizacije za zaštitu medijskih sloboda.

Na društvenim mrežama, više od 137.000 ljudi izrazilo je podršku novinarima Al Jazeere, koristeći hashtag #FreeAJStaff, što je imalo više od dvije milijarde pregleda.

Al Jazeera je pozvala medije u regiji da iskažu solidarnost sa zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sutra se navršava godina dana od kada su trojica naših kolega zatvorena u Egiptu.Komitet za zaštitu novinara procjenjuje da ja više od 200 novinara u svijetu zatvoreno zbog obavljanja svog posla.A organizacija Freedom House poručuje da je, kad je riječ o slobodi medija, stanje danas gore nego godinama unazad.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO