Prvi slučaj ebole u Velikoj Britaniji

Zaražena bolničarka uskoro će biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free (EPA)
Zaražena bolničarka uskoro će biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free (EPA)

Škotske vlasti objavile su u ponedjeljak da je jedna testirana osoba pozitivna na virus ebole, a prema izvorima na koje se poziva BBC riječ je o medicinskoj sestri koja se u Glasgow vratila iz Sijera Leonea gdje je pomagala u borbi protiv epidemije, javlja Hina.

“Istražujemo sve moguće kontakte pacijentice i svako ko bi mogao biti ugrožen bit će kontaktiran i praćen”, objavila je Vlada Škotske, javlja AFP.

U saopćenju dodaje da je opasnost od zaraze vrlo mala jer je virus dijagnosticiran “na vrlo ranom stepenu”.

Izvori BBC-a objavili su da je riječ o medicinskoj sestri smještenoj na posebnom odjelu Zarazne bolnice Gartnavel, no da će uskoro biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free.

Pacijentica kojoj je dijagnosticiran virus ebole sinoć je iz Sijera Leonea u Glasgow doputovala avionom British Airwaysa. Tokom leta je presijedala na aerodromima Casablanca i Heathrow, piše Anadolija.

Najviše obljelih u Sijera Leoneu

Britanski premijer David Cameron je poručio da će biti poduzete mjere prevencije kako bi se zaštitili svi građani Ujedinjenog Kraljevstva.

S ciljem određivanja mjera prevencije, britanski ministar zdravstva Jeremy Hunt večeras će predsjedavati hitnom sjednicom svog kabineta.

Sa više od 9.000 oboljelih u zapadnoj Africi, gotovo polovica ih je u Sijera Leoneu, a riječ je o najvećoj epidemiji otkako je prvi put dijagnosticirana ta bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je objavila da je broj zaraženih ebolom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji dosegnuo 20.000 i da je bolest do sada odnijela 7.842 života.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Liberijska predsjednica Ellen Johnson počela je novu kampanju kako bi se suzbilo širenje ebole. Cilj operacije pod nazivom “Ebola mora da nestane” je podsticanje ljudi da ponovo prihvate osobe koje su se izliječile od tog virusa. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO