Indonezija traži pomoć u lociranju aviona

Indonezija je zatražila pomoć od Sjedinjenih Američkih Država u lociranju aviona kompanije AirAsia, koji je jučer nestao, saopćio je američki State Department.

“Danas smo primili zahtjev za pomoć za lociranje aviona i trenutno pokušavamo naći način kako da pomognemo Indoneziji”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Jeff Ratke.

Drugi dan potrage bez rezultata

I drugi dan potrage za nestalim putničkim avionom kompanije AirAsia u Indoneziji okončan je bez pronalaska bilo kakvih tragova aviona, u kojem je u momentu nestanka jučer bilo 155 putnika i sedam članova posade, javila je agencija Anadolija.

Zbog manjka dnevne svjetlosti potraga je prekinuta i bit će nastavljena sutra nakon svitanja.

U današnjoj potrazi za nestalim avionom na letu iz indonezijske Surabaye ka Sibgaputu u Singapuru učestvovala su i dva vojna aviona tragača “Hercules” koji su poslani iz Jakarte. Pretraženo je podrućje oko otoka Belitung. U potrazi su učestvovali i po jedan teretni avion iz Malezije i Singapura, kao i dva aviona tipa Orion iz Australije.

Šef indonezijske Civilne zaštite Bambang Soelistyo je izjavio da je avion najvjerovatnije pao u more, a da se prema pretpostavljenom uglu udara i postojećim koordinatama pretpostavlja da je avion trenutno na dnu mora.

“Međutim nismo sigurni u te pretpostavke. Ukoliko je avion zaista na dnu mora, bit će veoma teško otkriti njegovu lokaciju”, kazao je Soelistyo.

Kapetan jednog od aviona Hercules koji je učestvovao u današnjoj akciji Akal Juang je izjavio da su vremenski uvjeti za potragu bili dobri, ali da nisu našli nikakve tragove oko otoka Belitung.

Uočeni objekti u moru

Indonezijski zvaničnici su danas ranije saopćili kako je avion uključen u potragu za nestalim avionom kompanije AirAsia uočio objekte u moru.

Komandant zračne baze u Jakarti Dwi Putranto je rekao da je australski avion primijetio predmete u blizini ostrva Nangka, 1.120 kilometara od mjesta gdje je izgubljen kontakt s nestalim avionom u nedjelju.

“Ne možemo biti sigurni da li su to ostaci aviona AirAsia. Krećemo se prema toj lokaciji”, rekao je Putranto.

Avion AirAsia sa 162 putnika i članova posade nestao je s radara u nedjelju na putu iz Indonezije prema Singapuru iznad Javanskog mora.

Avion kompanije AirAsia vjerovatno je na dnu mora, kazao je ranije čelnik indonezijske Državne agencije za potragu i spašavanje.

U potragu za nestalom letjelicom su upućeni avioni i brodovi.

“S obzirom na koordinate koje smo dobili, te da se prema procjenama mjesto pada aviona nalazi na morskoj pučini, pretpostavljamo da je avion na dnu mora”, kazao je  ranije u ponedjeljak novinarima Bambang Soelistyo.

“To je preliminarna pretpostavka, koja se može razviti na osnovnu rezultata naše pretrage”.

Prvi admiral Sigit Setiayana, zapovjednik Pomorskog zračnog centra baze zračnih snaga u Surabayai, kazao je da 12 mornaričkih brodova, pet aviona, tri helikoptera, te više borbenih brodova pretražuje područje istočno i jugoistočno od indonezijskog otoka Belitung, te obližnje vode.

Međunarodna potraga

Malezija, Singapur i Australija su se priključile operaciji potrage.

Al Jazeerin reporter Scott Heidler javlja iz Surabaye da je Australija rasporedila sofisticirane nadzorne avione za pretragu iznad Javanskog mora.

Singapur je ponudio da pruži “podvodnu pomoć”, za koju je Al Jazeerin reporter rekao da bi ona bila u obliku neke vrste podmornice i u osoblju.

Glasnogovornik indonezijske vojne avijacije, Hadi Thahjanto, rekao je da dva aviona C-130 Hercules traže nestali avion u područjima sjeveroistočno od indonezijskog otoka Bangka, koji se nalazi otprilike na polovici puta između Surabaye i Singapura u Javanskom moru.

More oko otočja Bangka Belitung je duboko 25 do 50 metara, kazao je Setiayana. Spasilački timovi pretražuju područje radijusa od 200 kilometara

Kontrolori leta izgubili su kontakt sa avionom Airbus A320-200 otprilike 45 mina nakon što je letjelica napustila međunarodni aerodrom Juanda, na Surabayi u Istočnoj Javi, u nedjelju u 5:20 ujutro po lokalnom vremenu.

Molba pilota

Nedugo nakon nestanka, AirAsia je saopćila da su piloti aviona zatražili dozvolu zračne kontrole u Jakarti da promijene kurs, te da prelete iznad lošeg vremena u području poznatog po teškim olujama.

Heidler je javio da istražitelji provjeravaju profile svih putnika te rendgenske snimke prtljage unesene u avion. Također se provjerava i održavanje aviona.

“Postoje navodi da su neki ribari možda čuli nešto prije nego što je objavljena vijest da je avion nestao sa radara”, javio je on.

Aviokompanija je objavila da su 155 putnika leta QZ8501 bili uglavnom državljani Indonezije, te da je bilo troje Južnokorejaca, i po jedna osoba iz Singapura, Malezije, Britanije i Francuske.

Steven Wallace, bivši istražitelj nesreća američke Savezne avijacijske uprave, kazao je Al Jazeeri da je uvjeren da će avion biti pronađen.

“Obično se avioni raspadnu i unutrašnji lagani dijelovi, nekada čak i dijelovi kao što je rep, plutaju na površini”, rekao je on Al Jazeeri.

“A ako je snimač ispod vode, on će emitirati signal. Najmanje 30 do 90 dana će slati signal, koji će pomoći istražiteljima da lociraju olupinu”.

Niskotarifni letovi

Avion je bio u sastavu AirAsia Indonesije, ogranka malezijskog AirAsije koji dominira južnoazijskim tržištem niskotarifnih letova.

AirAsia je saopćila da je avion zadnji put bio na održavanju 16. novembra. Kompanija nikada nije imala fatalnu nesreću.

Zvaničnik indonezijskog Ministarstva transporta je kazao da je pilot zatražio dozvolu da uzleti za 1.800 metara, odnosno na visinu od 11.500 metara kako bi izbjegao velike oblake.

“Avion je u dobrom stanju, ali vrijeme je loše”, rekao je Djoko Murjatmodjo na konferenciji za novinare održanoj na aerodromu u Jakarti, gdje se govorilo o teškim olujama u području gdje je nestao avion.

Penjanje iznad velikih kišnih oblaka je standardna procedura za avione u takvim uvjetima.

Nestanak aviona je došao na kraju užasne godine za malezijsku avijaciju.

Let MH370 Malaysia Airlinesa, koji je prevozio 239 osoba, nestao je u martu nakon što je neobjašnjivo skrenuo sa svog kursa na letu iz Kuala Lumpura za Peking. Nije pronađen nijedan trag nestalog aviona.

Drugi avion Malaysia Airlinesa se srušio u julu u sukobima pogođenoj istočnoj Ukrajini, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Vjeruje se da je avion pogođen raketom zemlja-zrak.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Avion Malezija Airlinesa sa 227 putnika i 12 članova posade koji je letio iz Kuala Lumpura za Peking, nestao je sa radara iznad Južnog kineskog mora. Malezijski vojni brodovi obišli su sjeveroistočnu obalu, ali nisu pronašli nikakve tragove nesreće. S druge strane, spasilački avioni Vijetnama javljaju da su uočili naftne mrlje.     

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO