The Times proglasio Merkel za ličnost godine

Njemačkoj kancelarki je ovo priznanje dodjeljeno prije svega zbog posredstva između Zapada i Rusije (EPA)

Britanski list The Times proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel za ličnost godine 2014. godine, zbog centralne uloge koju ima u očuvanju evropske stabilnosti.

Njemačkoj kancelarki je ovo priznanje dodijeljeno prije svega zbog toga što je preuzela kontrolu nad napetim pregovorima Zapada sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon aneksije Krima, navodi londonski dnevnik.

Potrebna u svijetu

“Ona se pokazala kao neophodan posrednik u godini u kojoj su odnosi Istoka i Zapada stavljeni na probu ”do tačke pucanja” u najopasnijoj geopolitičkoj krizi od hladnog rata”, ističe se u tekstu pod naslovom “Žena koja nam je potrebna u svijetu punom opasnih muškaraca”.

The Times objašnjava da Merkel ličnost godine čini, također, njeno odbijanje da je požuruju, kao i osjećaj za ono što je važno u opasnom svijetu.

U proteklih 12 mjeseci, sve netaktičnije poslijeratne institucije uključujući NATO, EU i Vijeće sigurnosti UN-a, nisu uspjele da se prilagode eskalirajućim krizama, a političari nisu uspjeli da se suprotstave prijetnji otpadničkih država i harajućih vojski, ocjenjuje se u analizi.

“Samo se jedan lider izdvojio: njemačka kancelarka Angela Merkel”, ističe londonski list i zaključuje da je Merkel jedna od najutjecajnijih žena u svijetu.

Izvor: Agencije