Pakistan: Ubijen pomagač u napadu na školu

Nakon pokolja u vojnoj školi, Pakistan je ukinuo moratorij na smrtnu kaznu za slučajeve terorizma (Reuters)

Pakistanske snage sigurnosti ubile su talibanskog komandira koji je navodno pomagao u izvršenju masakra u školi, u kojem je ubijeno 150 ljudi.

Bio je to najveći napad u historiji pakistana.

U petak su zvaničnici rekli da je napadač, imenovan samo kao Saddam, ubijen u četvrtak navečer u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti u nemirnoj plemenskoj zoni Khyber, koja graniči sa gradom Peshawarom, gdje je prošle sedmice izveden napad.

„Komandir Saddam je bio užasni terorista, koji je poginuo u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti u gradu Jamrud, u plemenskoj regiji Khyber“, rekao je viši zvaničnik lokalne administracije Shahab Ali Shah.

„Šest njegovih saučesnika su ranjeni i uhapšeni“.

Dodao je da se vjeruje da je Saddam pomagao u napadu na školu, iako detalji nisu utvrđeni.

„Vlasti trenutno ispituju povrijeđene teroriste“, rekao je Shah.

Saddama je opisao kao važnog komandira pakistanskih talibana, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), te je rekao da je on organizirao više bombaških napada.

Saddam i njegovi saučesnici bili su umiješani u nekoliko nedavnih napada na snage sigurnosti, u kojima je bilo mnogo žrtava, kaže Shah.

Talibani i drugi borci u Khyberu su pronašli sklonište od velike vojne ofanzive koja je u junu pokrenuta u Sjevernom Vaziristanu, još jednom nemirnom području na granici sa Afganistanom, koje je bilo utočište Al-Kaide i talibanskih boraca od ranih 2000-tih.

Protivterorističke mjere

U međuvremenu, u američkom napadu bespilotnom letjelicom, na postrojenje talibana u Sjevernom Vaziristanu, u petak su poginula najmanje četiri borca, kažu zvaničnici.

Ovo je drugi takav incident ove sedmice.

U drugom napadu, koji se dogodio 20. decembra, ubijeno je najmanje pet boraca, kažu zvaničnici.

Zona je uglavnom nedostupna novinarima, zbog čega je često nemoguće potvrditi broj i identitet žrtava.

Washington već godinama forsira Islamabad da iskorijeni utočišta oružanih grupa u Sjevernom Vaziristanu, iz kojih se pokreću napadi na snage NATO -a u Afganistanu.

Pakistanska vojska kaže da je do sada, u ofanzivi, ubila više od 1.700 boraca, dok je 126 vojnika izgubilo živote.

Pakistan je pojačao mjere sigurnosti nakon pokolja u vojnoj školi u Peshawaru, gdje je ubijeno 134 djece.

Premijer Nawaz Sharif je najavio stvaranje vojnog suda za slučajeve terorizma, kojim želi ubrzati proces, te je ukinuo šestogodišnji moratorij na smrtne kazne, te takvo kažnjavanje ponovno uveo za slučajeve terorizma.

Zvaničnici su u ponedjeljak javili da Pakistan planira pogubiti 500 boraca.

Izvor: Agencije