Haos zbog snježne oluje u Moskvi

Na moskovske ulice je izašlo više od 11.000 specijaliziranih strojeva za čišćenje snijega (Reuters)

U Moskvi je, zbog snježne oluje koja je u vrlo kratko vrijeme donijela 25 centimetara snijega, gotovo potpuno paraliziran promet, a policija je registrirala do čak 500 prometnih nesreća na sat, navode ruski mediji.

Najduža kolona automobila protezala se u dužini od čak 60 kilometara, priopćila je služba za praćenje prometa, prenosi Russia Today.

Služba koja rangira prometne gužve na skali od jedan do deset, jučerašnjem kaosu u Moskvi je dodijelila najvišu ocjenu.

“Ljudi, zapamtite ovaj povijesni dan. To je prvi put da je ocjena deset zabilježena tako rano na početku zime i da traje tako dugo, već sedam sati. Situacija će biti još gora”, napisala je na Facebooku glasnogovornica Službe Elina Staviskaja.

U sat vremena 500 sudara

Na moskovske ulice je izašlo više od 11.000 specijaliziranih strojeva za čišćenje snijega, koje su imale problema izaći na kraj s tako velikim padalinama u tako kratko vrijeme, prenosi Tanjug. 

Situacija se dodatno pogoršala u popodnevnim satima, kad je veći broj građana krenuo s posla kući.

Katastrofalni vremenski uvjeti i izuzuzetno slaba vidljivost uzrokovali su veliki broj sudara u ruskoj prijestolnici, pa je tako u 17 sati po lokalnom vremenu policija prijavila da je u samo sat vemena zabilježeno čak 500 sudara, uključujući 45 težih prometnih nesreća.

Sniježna oluja je pogodila i avionski promet u Moskvi, pa je otkazano 20 letova, a gotovo 200 letova je kasnilo.

Problemi u zračnom prometu

Neki putnici su na društvenim mrežama napisali da su bili više sati zaglavljeni u avionima koji nisu mogli poletjeti zbog snijega na pisti.

Gradske vlasti su obećale da će na raščišćavanju snijega raditi 24 sata i da će do ujutro sav snijeg biti uklonjen s prometnica.

Za razliku od nekih zapadnoevropskih prijestolnica, sniježne oluje u Moskvi gotovo nikad ne poremete funkcioniranje javnog prijevoza ili dovedu do zatvaranja zrakoplovnog prometa.

Izvor: Agencije