Rumuni nezadovoljni životom nakon Ceausescua

Prije 25 godina na smrt je osuđen i pogubljen rumunski diktator Nicolae Ceausescu.

To je jedna od najupečatljivijih slika pada komunizma u Evropi.

Iako je Ceausescu tada bio omražen, reporter Al Jazeere Stefan Goranović iz Bukurešta javlja da je sve više Rumuna koji smatraju da se tada živjelo bolje.

Na grob svrgnutog i javno pogubljenog rumunskog lidera dolaze oni razočarani Rumunijom u 21. vijeku, u Evropskoj uniji.

“U njegovo vrijeme je bilo bolje. Tada sam zaradio penziju, imao sam dom. Završio sam fakultet i imao posao”, kaže Ciltan Oprea, pristalica Ceausescua.

‘Niko nije savršen’

Na pitanje da je tada vladala glad, Oprea kaže: “U cijelom svijetu ima gladi. Niko nije savršen!”

Razočaran je i Rumun Dimitru Sandu.

“Kultura i industrija su uništeni, kao da je neko želio da budemo zavisni od Zapada. Zaista, možemo slobodno da govorimo, ali ima problema. Velika je nezaposlenost i ljudi, mogu reći, traže hranu u đubretu”, žali se Sandu.

Nikolae Ceausescu je četvrt vijeka sa suprugom Elenom vladao Rumunijom – gvozdenom pesnicom. Komunista, ali suprotstavljen Sovjetima.

Zato je bio rado viđen gost, bilo kod, kažu, prijatelja Tita u Beogradu, ili engleske kraljice. Bio je domaćin trima američkim predsjednicima, koji su rijetko zalazili iza Gvozdene zavjese.

Dobro ga je poznavao Alexandru Budisteanu. Pokazuje nam fotografije s njim.

“Niko nije mogao da mu se suprotstavi. Imao je dobre namjere, ali bio je suviše okrutan. Nije htio priznati da je neko protiv njega. Želio je dobro, ali njegovi metodi su bili suviše grubi”, kaže Budisteanu.

Tragovi metaka

Život pod Ceausescuom nije bio lak. Osamdesetih je odlučio da vrati sve dugove, a zemlja je upala u glad i neimaštinu. Ipak, Ceausescuovi su živjeli u luksuzu.

U raskoraku s građanima, svrgnut je u revoluciji u kojoj je stradalo 1.200 ljudi.  Izvedeni na prijeki sud, za dva sata osuđeni su na smrt.

“Svedoci tog 25. decembra ’89. tvrde da bračni par do samog kraja nije bio svestan šta će im se desiti”, izvještava Goranović.

Bili su šokirani saznanjem da će smrtna kazna biti izvršena odmah. I danas se u Trgovištu mogu videti tragovi metaka, ali i mesto na kojem su Ceausescuovi streljani.”

Mnogi bi rekli da je Ceausescu i dalje tu – malo kroz megalomanske projekte koje su on i njegova supruga voljeli, a malo kroz bijedu iz koje mnogi i dalje ne mogu da se izvuku.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Danima se u Rumuniji obilježava 25. godišnjica pada režima Nicolae Ceausescua. Četvrt stoljeća njegove vladavine ostavilo je posljedice po Rumuniju. Jedna od njih je korupcija, slažu se stučnjaci, jer je ta zemlja, uz Bugarsku, najkorumpiranija članica EU.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO