Napori Jordana za oslobođenje pilota

Jordanska vlada navodi kako preduzima sve korake da spasi pilota iz ruku grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), zarobljenog nakon jučerašnjeg pada aviona koalicionih snaga kod sirijskog grada Raqqe.

Pripadnici ISIL-a tvrde da su avion oborili projektilom, dok Sjedinjene Američke Države negiraju ovakve tvrdnje.

Apel ISIL-u uputio je i otac jordanskog pilota, Safi Al Kasasbeh.

„Moj sin Muath bio je na vojnom zadatku kada se nesreća dogodila. Sada je u rukama naše muslimanske braće iz ISIL-a. Ne želim da kažem da je on talac, on je njihov gost. Molim ih u ime Boga da ga prime u miru i lijepo ugoste“, rekao je on.

SAD odbacio tvrdnje ISIL-a

Ranije u srijedu, ISIL-ov ogranak u Al-Raqqi je na više internetskih stranica objavio fotografije sa namjerom da prikažu kako njihovi borci drže zarobljenog pilota.

U potpisu fotografija je navedeno da je pilot Jordanac, te je navedeno pilotovo ime.

“Dokazi ukazuju na to da pripadnici ISIL-a nisu srušili avion, iako oni tvrde da jesu“, kazali su iz Američke centralne komande, koja je na čelu borbe koaliconih snaga protiv ISIL-a.

Amerikanci nisu potvrdili razlog pada aviona, ali su potvrdili da su pripadnici ISIL-a zarobili pilota.

“Mi strogo osuđujemo akcije ISIL-a i otmicu pilota“, kazao je komandant američke vojske Lloyd J. Austin III, koji nadgleda vojne operacije koalicije  u Iraku i Siriji.

On je dodao da će koalicija podržati napore da pilot bude spašen i da neće dopustiti da ISIL upotrijebi avionsku nesreću za svoje svrhe.

“Jordanci su naš cijenjeni partner i njihovi piloti su do sada radili izuzetno dobar posao“, zaključio je Austin.

Izvor: Al Jazeera i agencije