Uništena svjetska kulturna baština u Siriji

Minaret džamije Umayyad iz 12. stoljeća uništen je u granatiranju (Allepo Media Centar)

Stotine historijskih mjesta u Siriji uništeno je, oštećeno ili opljačkano u ratu, pokazuju nove satelitske fotografije, saopćili su Ujedinjeni narodi.

UN u novom izvještaju navodi da je 290 mjesta direktno pogođeno borbama, dok je od toga 24 uništeno, 104 teško oštećeno, 85 umjereno oštećeno i 77 moguće oštećeno.

Od prahistorijskih naseobina i antičkih tržnica do svjetski poznatih džamija i križarskih dvoraca, brojna bogatstva neprocjenjive vrijednosti ugrožena su ili uništena.

Izvještaj koji je napravio institut UNOSAT fokusirao se na 18 područja, od kojih se šest nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a: Stari grad u Halepu, Bosra, Damask, Mrtvi gradovi na sjeveru Sirije, dvorac Crac des Chevaliers i grčko-romanske oaze u Palmyri.

Halep, bivši trgovački centar Sirije gdje postoje naseobine stare 7.000 godina, pogotovo je pogođen u borbama između pobunjenika i snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Al-Madina, najveća pokrivena historijska tržnica na svijetu, teško je oštećena.

 Dvorac Crac des Chevaliers [AP]

Fotografije UN-a također pokazuju teška oštećenja u Palmyri, poznatoj po spektakularnoj rimskoj kolonadi, sa sirijskom vojskom koja gradi cestu kroz nekropolis i stare grobnice.

U gradu Raqqa, uporištu Islamske države Irak i Levant (ISIL), džamija Uwais al-Qarni i hram Ammara ibn Yasira, jednog od pratilaca poslanika Muhammada, gotovo su u potpunosti uništeni.

Cheikhmous Ali iz Asocijacije za zaštitu sirijske arheologije (APSA) kazao je da je ISIL također uništio stare asirske statue u provinciji Hasakeh.

UN je naveo da je mjesto prije poznato kao „Pompeji pustinje“ u provinciji Deir Ezzor pljačkanjem postalo „neprepoznatljivo“.

U sirijskom ratu koji je počeo prije više od tri godine ubijeno je 200.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije