Sporazum o trgovini oružjem stupio na snagu

Do danas je 130 potpisalo, a 61 država ratificirala Sporazum o trgovini oružjem (AFP)

Novi međunarodni sporazum koji regulira 85 milijardi dolara vrijednu globalnu trgovinu oružjem i municijom stupa na snagu danas.

“Aktivisti diljem svijeta pozdravljaju ovo kao veliku pobjedu jer nakon više od desetljeća zagovaranja, Sporazum o trgovini oružjem (ATT) će konačno postati međunarodno obavezujući zakon”, navodi Nevladina organizacija “Inicijative preživjelih od mina” u priopćenju za javnost.

Ova je organizacija je usko surađivala s “Control Arms”, globalnom koalicijom za kontrolu naoružanja, da doprinese da Sporazum o trgovini oružjem postane realnost, prenosi Fena.

Prekid dostave oružja diktatorima

Bosna i Hercegovina je, kako se u saopćenju navodi, imala značajnu ulogu u pregovorima za usvajanje Sporazuma o trgovini oružjem i ratificirala je sporazum 25. rujna ove godine.

Sporazum o trgovini oružjem uspostavlja najviše standarde za prekogranične transfere oružja i municije i prekida dostave oružja diktatorima i onima koji krše ljudska prava diljem svijeta.

Sporazum će također uveliko pomoći države u regiji koje su ratificirale ATT da pitanju odobravanja transfera naoružanja i municije pristupe na sustavan i jedinstven način kao što je predviđeno sprazumom.

Control Arms, globalni pokret civilnog društva s više od 100 nevladinih organizacija koje zagovaraju za striktnu kontrolu trgovine oružjem, ovim povodom ističe da su civili platili previsoku cijenu ove godine.

Potpisali i veliki izvoznici

Kako se dalje navodi, aktivisti su čekali na ovaj trenutak više od deset godina.

Ukoliko bude kvaliteno proveden, Sporazum o trgovini oružjem ima potencijal spasiti mnoge živote i ponuditi prijeko potrebnu zaštitu ugroženim civilima diljem svijeta.

Sada je izvjesno da je stavljanje oružja u ruke onih koji krše ljudska prava protivno međunarodnom zakonu.

Do danas je 130 potpisalo, a 61 država ratificirala Sporazum o trgovini oružjem, uključujući i velike izvoznike poput Francuske, Velike Britanije i Njemačke, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije