Propali pregovori o prekidu vatre u Ukrajini

Ukrajinski parlament donio je odluku o ukidanju vojne neutralnosti (Getty Images)

Pregovori Kontakt grupe o rješenju ukrajinske krize završeni su večeras u bjeloruskoj prestonici Minsku, bez napretka i dogovora kada bi naredna runda mogla biti održana.

Posrednik u pregovorima za region Donjecka Denis Pušilin saopćio je da je preliminarni sastanak bio težak i da se još raspravlja o vremenu i mjestu održavanja sljedećeg susreta.

Predstavnicima medija nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, koji je trajao pet sati i poslije kojeg su se učesnici razišli bez komentara.

Sljedeća runda pregovora bila je zakazana za petak, ali je Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije, poslije završetka sjednice, saopćilo da nije sigurno da li će taj sastanak biti održan.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ukrajine, proruskih snaga, Rusije i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Tema razgovora bile su mjere na osiguravanju stabilnog prekida vatre na istoku Ukrajine, gdje je, prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima ukrajinske vojske i proruskih snaga, od aprila, život izgubilo 4.700 ljudi.

Kršenje prekida vatre

Ranije je najavljeno da će učesnici razgovarati o povlačenju teškog naoružanja, kompletnoj razmjeni ratnih zarobljenika i dopremanju humanitarne pomoći.

Prethodna runda razgovora u septembru rezultirala je prekidom vatre, koji je u više navrata kršen.

Sastanak Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OSCE-a, prvobitno je trebao biti održan u Minsku između 9. i 12. decembra, ali je odložen na inicijativu ukrajinskih vlasti.

Ranije je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao ruske pobunjenike da ispune sve obaveze koje su preuzeli sporazumom iz Minska.

“Situacija u zemlji je komplicirana jer su ruski teroristi uzeli taoce, te ljude koji žive u Lugansku i Donjecku“, kazao je premijer.

Nakon telefonskog razgovora u ponedjeljak, ured francuskog predsjednika izdao je saopćenje u kojem se navodi da su četiri lidera pozvala na hitan i „konkretan progres“ u mirovnim naporima, „pogotovo po pitanju razmjene zatvorenika“.

Pozvali su i na „puno poštivanje“ prekida paljbe.

Izvor: Agencije