Djeca žrtve napada pobunjenika u Indiji

Za napad se krive borci grupe Nacionalnog demokratskog fronta Bodolenda (AFP)
Za napad se krive borci grupe Nacionalnog demokratskog fronta Bodolenda (AFP)

Najmanje 50 osoba, među kojima su 13 djece i deset žena, ubijeno je u više napada plemenskih separatista u indijskoj državi Asam, na sjeveroistoku zemlje, saopćila je policija.

Napadi su se odigrali u dvije oblasti, Kokrajhar i Sonitpur, a policija vjeruje da su odgovorni pripadnici zabranjene grupe Nacionalnog demokratskog fronta Bodolenda (NDFB), koji decenijama zahtijevaju nezavisnost dijela države Assam, prenosi Tanjug.

Napadi su uslijedili nakon zajedničke akcije policije Assama i indijske vojske, kada su dva Bodo borca ubijena u nedjelju u obližnjem distriktu Chiran.

Seljani su policiji kazali da su pobunjenici došli pješke, naoružani jurišnim puškama i obučeni u vojne uniforme.

“Nisu poštedjeli ni žene ni djecu”, kazao je predstavnik policije, dodavši da je najmanje 13 djece i 10 žena ubijeno u napadima.

Policijski sat

Al Jazeerina reporterka Karishma Vyas je javila iz New Delhija da je u više dijelova Assama uveden policijski sat.

“Policija smatra da je napad bio planiran. Napadači su navodno nasumično otvorili vatru na ova sela, koja uglavnom naseljava narod poznat kao Adivasis”, javlja novinarka Al Jazeere.

Zvaničnik policije S.N. Singh izjavio je agenciji AFP da je 26 osoba ubijeno u Sonitpuru i da su separatisti izveli četiri napada.

Singh je dodao da su među žrtvama većinom pripadnici plemenske zajednice Adivasis.

Assam, indijska država poznata po gajenju čaja, graniči se sa Butanom i Bangladešom. U toj indijskoj državi česti su sporovi oko zemljišta između plemena Bodo, muslimanskih doseljenika i zajednice Adivasis, koji se često pretvore u nasilne.

U etničkim sukobima u Asamu prije dvije godine poginulo je 100 ljudi, a raseljeno 400.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO