Ukrajina odustaje od vojne neutralnosti

Ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se ukida status vojne neutralnosti te zemlje. To je korak naprijed prema članstvu Ukrajine u NATO.

Za odnose sa Rusijom, smatraju  zvaničnici te zemlje, to predstavlja korak unazad.

Sa 303 glasa ‘za’, Ukrajina je podržala odustajanje od nesvrstane politike pristupa u NATO, koja je na snazi bila više od četiri i pol godine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“U ovim okolnostima trenutne agresije spram Ukrajine ovaj zakon otvara nam mogućnost korištenja novih mehanizama i novih načina ostvarivanja naših ciljeva efikasne unutrašnje politike. Isto tako, logika i filozofija ovog zakona, njegova formulacija, u skladu je sa riječima naših prijatelja i partnera u okviru NATO-a”, poručio je Pavlo Klimkin, ministar vanjskih poslova Ukrajine.

Prijedlog predsjednika Petra Porošenka imao je 77 glasova više od minimuma potrebnog za njegovo usvajanje.

Uoči sjednice, zastupnica Julija Timošenko pozivala je na podršku.

Ona je kazala: “Svi danas moramo glasati za ključni zakon – za mir, za strategiju reforme, za naše mjesto u okrilju zapadne civilizacije. To je zakon kojim će Ukrajina prestati imati status nesvrstane zemlje”.

Podijeljena mišljenja

Njeno mišljenje nisu dijelili oni koji su glasali protiv. 

“Prihvatanje takve odluke donijelo bi eskalaciju i napetost unutar društva i ne bi donijelo ništa dobro”, ocijenio je zastupnik Aleksandar Vilku.

Zvanična Moskva unaprijed je osudila današnji potez.

Andrej Kelin, predstavnik rusije u OSCE-u, rekao je: “To je neprijateljski korak prema nama. Ovaj politički smjer će samo zaoštriti odnose.”

Ali, pred Ukrajinom je još dug put.

Da bi postala dio NATO-a, prethodno treba ispuniti niz tehničkih kriterija i akcioni plan, dok o pozivu u članstvo jednoglasno odlučuju svi saveznici.

Izvor: Al Jazeera